#Steden - Ryan Adams - New York, New York (2001)

#Steden - Ryan Adams - New York, New York (2001)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Ryan Adams is geboren en getogen in North Carolina, waar hij lid was van de groep Whiskeytown. Hij verhuisde in 1999 voor het eerst naar New York om dichter bij zijn vriendin te zijn, over wie hij dit nummer schreef. Hij noemt haar hier "New York". Vandaar de regel: "I still love you, New York". Adams en de desbetreffende vriendin gingen uiteindelijk uit elkaar en hij belandde in Nashville. Hij speelde de eerste shows als soloartiest in New York.

De video toont Adams, terwijl hij lipsynct over de rivier vanaf het World Trade Center. Die video werd opgenomen op 7 september 2001. Hij droeg de video dan ook op aan iedereen die op 11 september om het leven kwam. In een gesprek met Billboard over de song in 2011 zei Adams: "Het nummer ging over een dame. Het is een slecht geschreven nummer, denk ik, over mijn tijd in New York, toen ik begin twintig was. Ik had altijd het gevoel dat het zou gebeuren. Ik ben niet van hier, maar het was zoiets als het 'dwaze, nieuwe New Yorker'-ding om te doen. Ik speel het pas onlangs weer, wat best cool is, maar ik speel het zoals ik het oorspronkelijk speelde: op piano."

De video is geïnspireerd op een populaire sitcom. Adams herinnerde zich in Billboard : "De originele video, die we hebben opgenomen, was in een taxi en kwam er slecht uit. Ik was gek op 'Friends' . Ik heb bijvoorbeeld elke aflevering in volgorde gezien. Dus ik zei: 'Kan dat?' we filmen het gewoon zodat het alle hoeken heeft van de openingsscène van 'Friends', wanneer ze de stad laten zien?' Als je daadwerkelijk naar Friends kijkt en naar de hoeken die voorbij komen in de openingsscène, is dat vrijwel precies waar ik ben in een aantal van die delen van de video, in het uitvoeringsgedeelte."

31 oktober 2023
Laurens Leurs