#Steden - Rush - A Passage To Bangkok (1976)

#Steden - Rush - A Passage To Bangkok (1976)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Voor één van de meest boeiende hardrockgroepen, de Canadese rockroyalty op rust (na het overlijden van drummer Neil Peart) Rush, hebben wij altijd een plekje.

Dit nummer gaat over de beproevingen van het gebruik van marihuana en opium, die in Bangkok worden verbouwd. In een interview uit 2012 vertelde gitarist Alex Lifeson aan High Times dat A Passage To Bangkok gaat over "een leuke kleine reis naar alle goede plekken waar je heen kunt gaan om een ​​trekje te nemen." Hij voegde eraan toe dat ze dachten dat het nummer leuk zou zijn om te schrijven en dat hij vond dat drummer en tekstschrijver Neil Peart het op een "zeer welsprekende manier" behandelde. Hij zei ook dat het nummer hoogstwaarschijnlijk met een akoestische gitaar is geschreven en geschetst voor een cassettespeler in de boerderij. Rush maakte graag op die manier de eerste opnames voordat ze de kelder in gingen om te repeteren.

In het boek 'Contents Under Pressure: 30 years Of Rush' van Martin Popoff geeft Alex Lifeson toe dat hij begin jaren zeventig hasj (een hoogwaardige vorm van marihuana) heeft gerookt na enig tandheelkundig werk. In het boek 'Travelling Music: The Soundtrack To My Life And Times' van Neil Peart geeft die ook toe dat hij in zijn jeugd recreatieve drugs gebruikte, waaronder marihuana en LSD.

De titel van het nummer is een variatie van Neil Peart op de roman van E.M. Forster, 'A Passage To India'. In een Guitar World-interview uit 2009 noemde Alex Lifeson Kashmir van Led Zeppelin als invloed op het nummer.

4 november 2023
Laurens Leurs