#Steden - Randy Newman - I Love L.A. (1983)

#Steden - Randy Newman - I Love L.A. (1983)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Singer-songwriter Randy Newman werd gevraagd een lied over Los Angeles te schrijven als thema voor de Olympische Spelen van 1984, die daar werden gehouden. In plaats daarvan schreef hij een ironisch "eerbetoon" aan de autocruise- en zonaanbiddende cultuur van Los Angeles, compleet met vermeldingen van een "grote vervelende roodharige" en een "kont op zijn knieën". Ambtenaren uit L.A. dachten niet dat dit het beeld was dat ze wilden, maar Newman bracht het nummer toch uit. Ondanks de onsmakelijke verwijzingen naar de stad, werd het lied een volkslied voor Los Angeles, omdat de meeste mensen niet veel verder luisterden dan het refrein.

Dit is typerend voor Newmans songs. Hij schrijft vaak teksten die meer betekenen dan wat er aan de oppervlakte te zien is. "Ik wil niet alles tongue in cheek zingen", zei hij ooit. "Er schuilt een agressieve onwetendheid in het nummer - onwetend en daar trots op", vertelde Newman aan Rolling Stone . "Er is niets mis met de Beach Boys en open auto's, maar de man heeft het over een zwerver en roept nog steeds: 'We zijn er dol op!'" Het was Don Henley, een migrant uit Texas, die Newman, een local, voorstelde een lied over Los Angeles te schrijven, aangezien veel van de liedjes over de stad geschreven waren door mensen die niet daar vandaan kwamen.

Randy Newmans neef, Tim Newman, regisseerde de video. Tim had veel ervaring met het regisseren van reclamespots, maar had nog nooit een videoclip gemaakt. Vaak zien we Randy door Los Angeles rijden en onderweg de prachtige bezienswaardigheden bewonderen. Tim zei dat dit het leukste was waar hij ooit aan gewerkt had.

Een tijdlang was dit het themalied van basketbalteam Los Angeles Lakers en het wordt ook gespeeld na elke thuisoverwinning van de LA Dodgers.

 

5 november 2023
Laurens Leurs