#Steden - Pere Ubu - Thirty Seconds Over Tokyo (1975)

#Steden - Pere Ubu - Thirty Seconds Over Tokyo (1975)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Pere Ubu's debuutsingle is eigenlijk oorspronkelijk geschreven door en voor Rocket From The Tombs, de beruchte rockband uit Cleveland die tot de kring behoorde van toekomstige Ubu-zanger David Thomas.

De apocalyptische teksten van David Thomas nemen een pilot-eye view van "The Doolittle Raid", een luchtaanval door de VS op de Japanse hoofdstad Tokio en andere plaatsen op het eiland Honshu tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de eerste luchtaanval op de Japanse thuiseilanden en het was de wens van president Franklin D. Roosevelt om Japan zo snel mogelijk te bombarderen om het publieke moreel na de ramp bij Pearl Harbor een boost te geven. David Thomas vertelde Uncut in 2015 over deze baanbrekende artpunksingle: "Het is waarschijnlijk de laatste keer dat ik ooit in een directe verhalende vorm schreef".

De titel van het nummer is ontleend aan een boek (door Ted W Lawson en Robert Considine uit 1942) en er was een film (gebaseerd op het boek) in de jaren veertig. Rocket From The Tombs-bassist Craig Bell vertelde aan Uncut : “Het nummer is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en het gaat van het moment van opstijgen over het moment dat je over de stad vliegt tot het moment waarop je gewoon terug de geschiedenis in drijft – omdat sommige van die jongens niet zijn teruggekomen. Het was een enkele reis."

Synthesizerspeler Allen Ravenstine vertelde Uncut : "Ik was altijd geïnteresseerd in vliegtuigen - ik ben net gestopt als piloot - en ik hou vooral van het geluid van een rotatiemotor. En die vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog met die grote rotatiemotoren, het geeft gewoon een mooi geluid. Dus zodra ik de titel van het nummer hoorde en wat er in zou gaan spelen, was het enige dat ooit bij me opkwam het geluid van een vliegtuigmotor. En ook het radiofragment aan het einde, dat idee van een radio-uitzending waarbij de frequentie in en uit de toon valt, de statische elektriciteit. Ik gebruikte alleen mijn ElectroComp 200-synth. Dat was het enige dat ik had."

In 'Thirty Seconds Over Tokyo', de film uit 1944 over de Doolittle Raid,  spelen Spencer Tracy, Van Johnson en Robert Walker. Het script is geschreven door Dalton Trumbo.

9 november 2023
Laurens Leurs