#Steden - Neil Young - Albuquerque (1975)

#Steden - Neil Young - Albuquerque (1975)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Dinosaur Sr. of Ome Neil mag hier ook niet ontbreken.

"Het meest opvallende kenmerk van dit schrijnende nummer is hoe gedisciplineerd de zang van Neil Young klinkt", schrijft Johnny Rogan in 'The Complete Guide To The Music Of Neil Young. "Het is alsof hij helemaal nuchter is geworden, ook al zouden de teksten net zo toepasselijk hebben geklonken, als hij ze volledig vals had gezongen." Rogans opmerkingen kijken naar het nummer in de context van de rest van ‘Tonight's The Night’. Het grootste deel van die plaat is gevuld met ruwe instrumentatie en boze, verdrietige zang, tot op de dag van vandaag het gekoesterde visitekaartje van het album. Vergeleken met die andere ruige nummers is Albuquerque schoon en afgemeten.

In het nummer keert Young terug naar een thema dat zijn muziek al heel vroeg aanstipt: de saaiheid van roem. Het is iets waar hij zelfs meer mee lijkt te worstelen dan de meeste andere muzikanten. Of het is in ieder geval iets waar hij vaker over zingt dan de meesten. Het is misschien wel het meest voorkomende thema van al zijn muziek, naast voor de hand liggende zaken als liefdesverdriet en liefde. In Albuquerque denkt Young erover om een ​​auto te huren en van Albuquerque, New Mexico, naar Santa Fe te rijden, gewoon om alleen te zijn en "independent from the scene".

Hij vertelt ons nooit waarom hij in Albuquerque is, maar hij vertelt ons wel dat hij een joint wil draaien, een auto wil huren en wil stoppen om "fried eggs and ham" te eten. Die "ham" is nogal interessant, omdat boerenham een ​​gerecht is dat populair is in het zuidoosten, niet zozeer in het zuidwesten. Het is waarschijnlijk gewoon een simpele vergissing van Young, maar het kan ook een andere rode draad in Youngs muziek blootleggen: de ontsnapping naar landelijke eenvoud als remedie tegen de waanzin en onechtheid van het moderne leven.

Albuquerque is de grootste stad in de Amerikaanse staat New Mexico en telt ruim een half miljoen inwoners. Hiermee is het de tweeëndertigste stad in de Verenigde Staten. Albuquerque werd acht jaar voor de rest van 'Tonight's The Night' opgenomen. In 1967 ging zijn band The Mynah Birds (waartoe ook Rick James behoorde) uit elkaar en vertrok hij vanuit Toronto in een lijkwagen met bassist Bruce Palmer naar het zuiden. Hij zocht onder meer Stephen Stills, met wie hij een band wilde beginnen. Het was geen leuke reis. Ze reden om de beurt de klok rond in een voertuig waarvan de betrouwbaarheid onzeker was.

De rit vervulde hen met zoveel angst dat Young in Albuquerque een soort zenuwinzinking kreeg. John Einarson schrijft in 'Don't Be Denied' dat hij drie of vier dagen bedlegerig was in het huis van een aantal sympathieke studenten. Hij herstelde eindelijk en ze gingen verder naar Los Angeles. Toen ze Stills daar niet aantroffen, reden ze naar San Francisco, waar Young en Stills elkaar inderdaad troffen en Buffalo Springfield oprichtten, de band die Young naar een hoger niveau bracht en een krachtige indruk achterliet op de muziek uit de jaren zestig.

10 november 2023
Laurens Leurs