#Steden - John Prine - Angel From Montgomery (1971)

#Steden - John Prine - Angel From Montgomery (1971)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Montgomery is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Alabama, gelegen aan de gelijknamige rivier, die vanaf daar bevaarbaar wordt. In 2020 telde de stad 200.603 inwoners. Waarom speelt het nummer zich af in Montgomery? Prine wist het niet zeker, maar hij dacht dat hij de stad Montgomery, Alabama, had gekozen omdat het de thuisbasis was van Hank Williams. 

Singer-songwriter John Prine nam voor zijn liedjes vaak een personage aan en zong ze in de eerste persoon, zelfs als dat personage een vrouw was. Angel From Montgomery begint als volgt : “I am an old woman named after my mother.” De vrouw in het lied zoekt naar betekenis in het leven, dat behoorlijk saai is geworden. Ze droomt ervan om in een engel te veranderen of een rodeo-poster te worden, als het haar maar een speciaal gevoel kan geven. Prine had er geen problemen mee om een vrouwelijk personage aan te nemen. Als schrijver had hij het gevoel dat hij van elk geslacht kon zijn.

Hij kreeg hulp bij het schrijven van dit nummer van zijn vriend Eddie Holstein. Ze wilden samen een nummer schrijven en Holstein suggereerde dat het over oude mensen zou gaan, vergelijkbaar met een ander nummer dat Prine schreef, Hello In There. Price wilde dat niet doen, maar kwam op het idee om te schrijven over "een vrouw van middelbare leeftijd die zich ouder voelt dan ze is". "Ik had een heel levendig beeld van deze vrouw die boven het afwaswater stond met zeep in haar handen en gewoon wegliep van alles", zegt Prine in het boek 'More Songwriters On Songwriting'. "Ik hield dat hele idee in gedachten, toen ik het nummer aan het schrijven was en ik liet het gewoon uit het hart van dat personage stromen."

Prine werkte als postbode, toen hij dit nummer schreef. Na twee jaar in het leger te hebben gezeten, nam hij die baan aan en vond het geweldig, omdat hij liedjes kon bedenken terwijl hij zijn route liep. Het nummer verscheen op diens eerste album, waardoor hij een ster werd in de folkmuziekgemeenschap in Chicago.

Bonnie Raitt, een grote John Prine-fan, speelt dit nummer al sinds de jaren zeventig, vaak in duet met Prine. In 2020 zong Raitt het tijdens de Grammy Awards, waar Prine werd geëerd met een Lifetime Achievement Award. "John Prine, die daar zit, schreef Angel From Montgomery en zoveel andere nummers die mijn leven veranderden", zei Raitt.

In 2018 werd Brett Kavanaugh aangesteld bij het Hooggerechtshof na controversiële hoorzittingen waarin hij werd beschuldigd van aanranding. Op 5 oktober, toen werd aangekondigd dat Kavanaugh genoeg stemmen had om aangesteld te worden, droeg Prine het lied op aan de vrouwen in het publiek tijdens een optreden in het Ryman Auditorium in Nashville. "Het is een trieste, trieste dag waarop vrouwen niet te geloven zijn", zei hij.

11 november 2023
Laurens Leurs