#Steden - Ian Hunter - Cleveland Rocks (1979)

#Steden - Ian Hunter - Cleveland Rocks (1979)

Een arbitraire greep uit de onuitputtelijke liedjesmand met songs over steden in verschillende vormen en gedaanten.

Van 1995 tot 2004 speelde de Amerikaanse komiek Drew Carey in 'The Drew Carey Show', een komische tv-serie die zich afspeelt in Cleveland, Ohio. In plaats van een origineel themalied gebruikte Carey Cleveland Rocks, een volkslied voor de stad dat in de jaren zeventig werd geschreven. De versie was van een Engelsman, Ian Hunter.

In een interview in juni 2007 in 'The Late Late Show' vroeg presentator Craig Ferguson aan de man of hij ooit in Cleveland had gewoond. Hunter beantwoordde de vraag niet rechtstreeks, maar het is algemeen bekend dat hij na de breuk met Mott The Hoople naar New York verhuisde en een tweede soloalbum op die verhuizing baseerde. Verwijzend naar het touren met Mott, zei Hunter: "Ze hielden niet echt van ons aan de kust". Met ons bedoelde hij niet alleen Mott The Hoople, maar de hele glamrockscene, verwijzend in het bijzonder naar David Bowie en Roxy Music. Maar "Toen we naar Cleveland gingen, was dat de eerste keer dat we een club uitverkocht hadden." Hij voegde eraan toe: "Cleveland leek een beetje op het Polen van Amerika", maar hij en de rest van het glamrockpubliek vonden hen cool, en zoals Cleveland dacht dat ze dat ook waren, vond hij op zijn beurt Cleveland de coolste plek.

Hunters originele versie duurt drie minuten en achtenveertig seconden en staat op het album 'You're Never Alone With A Schizophrenic'. Het werd geproduceerd door hemzelf en Mick Ronson. Het album werd uitgebracht op Chrysalis op 27 maart 1979. Wat Hunter in 'The Late Late Show' niet vermeldde, is dat het nummer oorspronkelijk - met iets andere woorden - werd uitgebracht als England Rocks. Hij legt dat uit als volgt: "Ik schreef Cleveland Rocks oorspronkelijk voor Cleveland. Ik veranderde het later in England Rocks, omdat ik dacht dat het ergens een single zou moeten zijn en Columbia het niet als single in de VS zou uitbrengen (te regionaal). Cleveland Rocks is het nummer van Cleveland en dat is de waarheid."

Toen Hunter begin jaren zeventig met Mott door de Verenigde Staten tourde, klonk die bewering als de waarheid. Hij heeft er nooit een geheim van gemaakt om terug te kijken naar wat hij ziet als de gouden eeuw van de rock-'n-roll. En in zekere zin kan men zeggen dat rock-'n-roll de oorsprong vindt in Cleveland. De diskjockey Alan Freed (1921-65) werd geboren in Johnstown, Pennsylvania, op minder dan driehonderd kilometer van Cleveland en verhuisde in 1949 naar de stad, waar hij in 1951 rhythm- & bluesplaten begon te spelen in zijn WJW-radioshow 'The Moondog House'. Freed werd bekend als de vader van de rock-'n-roll, want hoewel hij de uitdrukking niet heeft uitgevonden, lijkt hij de eerste persoon te zijn geweest die deze op de openbare radio gebruikte.

Hunters originele opname van Cleveland Rocks begint met een voorbeeld van Freed, die zijn show introduceert. In april 1983 werd de Rock and Roll Hall of Fame Foundation opgericht in New York City en in 1995 opende de Rock and Roll Hall of Fame and Museum de deuren in het centrum van Cleveland. Na zijn dood werd Alan Freed gecremeerd en zijn as werd bijgezet op de Ferncliff Cemetery in Hartsdale, New York, maar in maart 2002 werden ze verplaatst naar de Rock and Roll Hall of Fame.

Het is niet verwonderlijk dat Cleveland Rocks enorm populair was in Cleveland en op 19 juni 1979 kreeg Hunter van de burgemeester de sleutel van de Stad.

1 november 2023
Laurens Leurs