Spacemoth

Spacemoth

Feestje ten huize Maryam Qudus, want het debuutalbum ‘No Past No Future’ komt op 22 juli uit op Wax Nine via Carpark Records.

Als Afghaans-Amerikaans kind van de eerste generatie van immigranten uit de arbeidersklasse, was het vinden van een plek in de muziek niets minder dan een uitdaging voor Qudus aka Spacemoth. "Vrouwen worden vaak ontmoedigd om muziek na te streven in de Afghaanse en moslimgemeenschap, en degenen die dat pad volgen, krijgen veel tegenstand", legt ze uit.

Toch ging ze zelf dat steile pad op en bouwde ze als veelgevraagd producer en studio-ingenieur een goede reputatie op door samen te werken met Toro y Moi, Tune-Yards, Sasami, Sadie Dupuis van Speedy Ortiz en meer.

Vandaag deelt Spacemoth de dubbele single Pipe And Pistol en het eerder uitgebrachte This Shit. Op de eerste verkent Qudus de ervaring van een immigrant die opnieuw begint in Amerika. Het nummer bevat pittige ritmes, die doen denken aan Devo's postpunkdynamiek: "I see your face / my powers, they raise", klinkt het vol vertrouwen.

Foto: TPooneh Ghana

5 mei 2022
Marc Alenus