#SoundsLikeARollingStone - Humble Pie - 30 Days In The Hole (1972)

#SoundsLikeARollingStone - Humble Pie - 30 Days In The Hole (1972)

Nummers waarvan de aanpak, attitude of feel wel erg Stonesy is, daar hebben we allesbehalve bezwaar tegen. Integendeel, let the good times roll!

Danig onderschat supergroepje, dit Humble Pie. Alleen al de groepsleden opsommen doet de wenkbrauwen fronsen: Steve Marriott (zang en gitaar) van the Small Faces, Peter Frampton (zang en gitaar) van the Herd en later megasolo, Greg Ridley (zang en basgitaar) van Spooky Tooth en drummer Jerry Shirley.

Superdeluxe rhythm‘n’blues en rock met de nodige knipogen naar de beste voorbeelden. Deze zit in het straatje van The Stones en dat kunnen wij wel waarderen. 30 Days In The Hole werd geschreven door Steve Marriott en gaat over gepakt worden met dope en daarmee in de petoet raken. Hij kreeg het idee na een show in Kentucky, waar hij leerde dat drugbezit goed was voor onmiddellijk dertig dagen bak. Een vriend van de groep was zo voor een simpele joint al eens dertig dagen van de vrijheid beroofd.

De song was voor hem ook een soort van roep naar legalisering, aangezien hij geen geheim maakte van enig recreatief gebruik. De titel was dan weer van een Humphrey Bogart-/James Cagney-film, die hij op tv zag. Bogart speelt een gevangene die ook voor "thirty days in the hole." wordt gezet. Alhoewel die lijn niet as such in de film zat, wordt verwezen naar 'Angels With Dirty Faces' uit 1938. Mogelijk kwam de inspiratie uit 'Somebody Up There Likes Me' uit 1956, waarin Paul Newman bedreigd wordt met "thirty days in the hole."

Geen single in thuisland Groot-Brittanië, enkel in de Verenigde Staten, waar het geen mallemoer deed. Zonde want dit is een topnummer met Dave Clempson van Colosseum op gitaar in plaats van Peter Frampton, die solo ging met het gekende Show Me The Way tot gevolg. Later ook nog gecoverd door Mr. Big, Gov’t Mule en Ace Frehley van Kiss (met Cheap Trick-zanger Zander op vocals). Frehley: "I'm a big Humble Pie fan, but there's no way I could reproduce a Steve Marriott vocal. He's just too good of a vocalist – may he rest in peace. I thought of Robin Zander because we used to tour together in the seventies. Cheap Trick used to open for Kiss, and we became good friends during that period."

Topsong met hoge Stonesfeel. Mik het op 'Exile On Main Street' en het zou passen als een nauwe panty.

19 november 2021
Laurens Leurs