#SoundsLikeARollingStone - Chocolate Watchband - Sweet Young Thing (1967)

#SoundsLikeARollingStone - Chocolate Watchband - Sweet Young Thing (1967)

Nummers waarvan de aanpak, attitude of feel wel erg Stonesy is, daar hebben we allesbehalve bezwaar tegen. Integendeel, let the good times roll!

Het ging hard toen, in de tweede helft van de jaren zestig. De zogenaamde British Invasion zette het hele muzikale landschap in Amerika op de kop en er werd heel snel en even hard een inhaalbeweging ingezet die ervoor zorgde dat we vandaag nog altijd diep graven in de output die die dagen werd geproduceerd.

Wat te denken van dit heerlijke Sweet Young Thing van garagegroepje Chocolate Watchband uit Los Altos, California, die een nog grotere hit gescoord zouden hebben met dit nummer, ware het niet dat een jaar eerder ook al Paint It Black van The Rolling Stones uitkwam, die met dezelfde elementen - die beat, dat oosters gitaarmotiefje - al de rest te snel af waren. Er zitten maar een zevental maanden tussen de release van Paint It Black en Sweet Young Thing. Great minds think alike, maar de gelijkenis is frappant. Desondanks blijven het twee schitterende nummers.

The Chocolate Watchband bestond tussen 1966 en 1970 en produceerde drie lp’s (‘No Way Out’, ‘The Inner Mystique’ en ‘One Step Beyond’) en die zijn alle drie het aanschaffen waard. Met de heropleving van de gitaar in de jaren tachtig en de Nuggets-interesse leefde ook de interesse voor The Chocolate Watchband weer op met een aantal min of meer lucratieve reünies. Maar het zijn vooral de originele platen die zwaar de moeite waard blijven.

En op elf nu Sweet Young Thing: “And it's love you bring / With dreams of bluer skies / All these things / When I seem them in your eyes / Sweet young thing”.

20 november 2021
Laurens Leurs