#Soulherberg - The Soul Survivors - Expressway (To Your Heart) (1967)

#Soulherberg - The Soul Survivors - Expressway (To Your Heart) (1967)

Af en toe moet je de platenkast eens herschikken en wij kwamen zo tot stilstand bij de afdeling van de zielenknijpers, de groepen die het woord "Soul" in de groepsnaam herbergen. Dus verblijven we zomaar een weekje in de boeiende afdeling van de zielsverwanten.

Ook en vooral in de sixties wisten ze met de ziel geen blijf, want deze Gamble & Huff-klassieker (jawel, die twee van de Philadelphia Soul, het genre, niet de kaas) is een knaller die wij pas vrij laat ontdekten.

Gamble And Huff zijn van Camden, New Jersey, ten oosten van Philadelphia, dat kon bereikt worden via de Schuylkill Expressway, in de volksmond beter gekend als de “Expressway To Your Heart”. Kenny Gamble legt uit: "I was on my way over to see a young lady, and the expressway was backed up. This is when they just started the expressway in 1967 - I was sitting there for what seemed like hours, so I started beating on the dashboard and singing, 'Expressway to your heart, trying to get to you.' Songs come from your imagination. You have to be quick to capture the moment." De man kreeg dus inspiratie in de file. Handig!

De song opent met het getoeter van auto’s, van een lp met soundeffects geplukt. En dezelfde sample (het woord bestond toen nog niet) werd gebruikt in Summer In The City van het onvolprezen Lovin’ Spoonful. Gamble en Huff recycleerden de zinsneden "Shower you with love and affection / now you won't look in my direction", voor de song  I'm Gonna Make You Love Me, licht geredigeerd tot "I'm gonna shower you with love and affection / look out, it's comin' in your direction."

Het werd een hit voor Dee Dee Warwick (het jongere zusje van Dionne) en later voor het samenwerkingsverband tussen The Supremes en The Temptations. Expressway (To Your Heart) dus, door de Soul Survivors, een witte soul- en r&b-groep uit New York, die van deze song meer dan een miljoen exemplaren verkochten in 1967.

De song schopt het tot nummer vier in de Billboard Hot 100. Toen de daaropvolgende singles niet het verhoopte succes opleverden, werd in 1969 de muzikale strijd gestaakt om in 1972 nog eens tevergeefds een poging te wagen, waarna leden Charlie Ingui tuinarchitect, Richie Ingui huisschilder, Paul Venturini restaurateur en drummer Joe Forgione eigenaar van een autozaak werden.

In 1980 kreeg de groep een onverhoopte naamvermelding in Hey Nineteen van Steely Dan: “Hey Nineteen / that's 'Retha Franklin / She don't remember the Queen of Soul / It's hard times befallen the Soul Survivors / She thinks I'm crazy but I'm just growing old”. The Soul Survivors speelden nog zeer occasioneel tot zanger Richie Ingui overleed op 13 januari 2017 op negenenzestigjarige leeftijd aan hartfalen. En passant, een live versie van deze song vind je ook op 'The Best Of The Blues Brothers'.

17 december 2020
Patrick Van Gestel