#Soulherberg - Soulsavers - Kingdoms Of Rain (2007)

#Soulherberg - Soulsavers - Kingdoms Of Rain (2007)

Af en toe moet je de platenkast eens herschikken en wij kwamen zo tot stilstand bij de afdeling van de zielenknijpers, de groepen die het woord "Soul" in de groepsnaam herbergen. Dus verblijven we zomaar een weekje in de boeiende afdeling van de zielsverwanten.

Met de productiefste basstem van het noordelijk halfrond in een gastglansrol: Mark Lanegan, de enige, echte opvolger van Johnny Cash. Soulsavers, geen echte groep, veeleer een productieproject van Rich Machin en Ian Glover dat welig grossiert in rock, gospel, soul en country en dan liefst nog door elkaar, daarbij geholpen door een keur aan prominente en minder prominente artiesten (Dave Gahan, Mike Patton, Jason Pierce, Richard Hawley, Gibby Haines).

Maar het is toch schreeuwende boom Mark Lanegan, die het best blijft plakken. Altijd "in" voor een deftige gastrol (denk ook aan Queens Of The Stone Age, Gutter Twins, Twilight Singers, Isobel Campbell of onze eigenste Creature With The Atom Brain, waarvan diverse leden met de regelmaat van een koekoeksklok ook in het begeleidingsorkest van Lanegan resideren).

Pitchfork omschreef zijn vocale kunnen in Kingdoms Of RainĀ treffend als: "As scratchy as a three-day beard yet as supple and pliable as moccasin leather". En eigenlijk covert hij zichzelf hier, aangezien Lanegan de song al eerder in 1994 schreef voor zijn soloplaat 'Whiskey For The Holy Ghost', ruim voordat het door Soulsavers annex Lanegan hernomen werd op 'It's Not How Far You Fall, It's The Way You Land' uit 2007. Een ietsiepietsie wijdser van arrangement om het zachtjes uit te drukken.

15 december 2020
Laurens Leurs