#Soulherberg - Soul Asylum - Another World Another Day (1986)

#Soulherberg - Soul Asylum - Another World Another Day (1986)

Af en toe moet je de platenkast eens herschikken en wij kwamen zo tot stilstand bij de afdeling van de zielenknijpers, de groepen die het woord "Soul" in de groepsnaam herbergen. Dus verblijven we zomaar een weekje in de boeiende afdeling van de zielsverwanten.

Ettelijke jaren voordat dit gezelschap een mega-wereldhit scoorde met Runaway Train, dat hen als een molensteen rond de nek bleef hangen onder het gekende meedogenloze adagio “Te mainstream voor de rockers en te rock voor de mainstreamers”, waren er straffe platen in een regie van Hüsker Dü’s Bob Mould (Ze tourden ook met de Hüskers ten tijde van 'Flip Your Wig').

Het moet ergens rond 1989 geweest zijn dat we hen gingen monsteren in de (oude) Effenaar in Eindhoven, alwaar we ook The Paranoiacs tegenkwamen, die dezelfde gitaarlucht (Ze zaten op het Minneapolislabel Twin/Tone dat garant stond voor superbe gitaren, want ook The Replacements kwamen van daar) kwamen opsnuiven. Schitterend concert! En de verzengende bis, Alice Coopers Only Women Bleed, kregen we er gratis bovenop.

Straffe groep met dito songs, getuige dit Another World Another Day. En eigenlijk is het een straffe groep gebleven, gecentreerd rond zanger-gitarist Dave Pirner en gitarist Dan Murphy. De groep is actief gebleven en onlangs zelfs nog een plaat uit. Wij houden vooral van de vroege dagen, toen ze nog luid en duidelijk waren.

14 december 2020
Laurens Leurs