#Soulherberg - De La Soul - Say No Go (1989)

#Soulherberg - De La Soul - Say No Go (1989)

Af en toe moet je de platenkast eens herschikken en wij kwamen zo tot stilstand bij de afdeling van de zielenknijpers, de groepen die het woord "Soul" in de groepsnaam herbergen. Dus verblijven we zomaar een weekje in de boeiende afdeling van de zielsverwanten.

In hiphop zijn wij oldskool. Onze hiphopplaatjes situeren zich voor zevenennegentig procent in die richting en binnen die lichting hebben we ook een sterke hang naar non-gangsta-rappers. Dus eerder de vrolijke bende die bestaat uit Beastie Boys, A Tribe Called Quest en De La Soul, maar ook iets verder uit Digital Underground, Digable Planets en andere Pharcydes. Good vibes en origineel van aanpak.

En die eerste van De La Soul, 'Three Feet High And Rising' is wel degelijk een meesterwerkje. De zogenaamde "daisy age lp", waarop het vocabularium nu eens niet bestond uit gangsters, crack, machinegeweren en hoeren. Maar het was ook de eerste plaat die voor gigantische problemen zorgde met auteursrechten, want de sample van The Turtles (You Showed Me) op Transmitting Live From Mars was niet helemaal correct gecheckt en leverde een knoert van een rechtsprocedure op. Maar dat mocht de pret niet drukken, want voor velen was 'Three Feet High and Rising' dé plaat van het jaar in 1989 en ze werd door Village Voice niet geheel onterecht bestempeld als “The Sgt. Pepper of Hip Hop”. 

Eerste nummer op de B-kant, Say No Go, was een ludieke afkeuring van druggebruik en met name gebruikers van “base” (crack-cocaïne). De titel was een referentie naar de drugcampagne van Nancy Reagan in de late jaren tachtig - “Just Say No” - met een vocale sample uit I Can’t Go For That (No Can Do) uit 1981. Andere samples kwamen uit Crossword Puzzle van Sly & the Family Stone, Best Of My Love van The Emotions, Baby Let Me Take You (In My Arms) van the Detroit Emeralds en I'm Chief Kamanawanalea (We're the Royal Macadamia Nuts) van - alweer - The Turtles. 

Trugoy The Dove van De La Soul vertelde destijds aan Rolling Stone: "Crack. We grew up around neighborhoods where there was an epidemic. We knew drug dealers and some of us actually stood on the corner ourselves. We didn't know about songs where people were boasting about being drug dealers at that time, so for us, speaking about social issues and things that were going on in our neighborhood worked. Those three words, 'say no go,' kinda caught our ear and we thought we could make that about not doing drugs."  Blijft na al die jaren een okselfris en keigoed nummer en u bent het uiteraard met ons eens.

18 december 2020
Laurens Leurs