Sophie Speck - Cold Stone

Sophie Speck - Cold Stone

Ooit stond ze op het podium van een welgekend muziekprogramma op een welgekende Vlaamse zender. Ze wist er iedereen omver te blazen met haar versie van Iron Sky (van de niet te evenaren Paolo Nutini).

We zappen door naar 2020. Sophie Speck verzamelt enkele muzikanten rond zich waaronder Jonas Everaert (gitaar), Hanne Vandekerckhove (bas) en telkens een andere drummer per nummer en begint te werken aan een eerste ep. De muziek omschrijft ze zelf als pop met invloeden van r&b uit de jaren negentig en jazz. Muziek die recht uit het hart komt en op het gevoel mikt. De ene keer teder en breekbaar, de andere keer rauw en krachtig. Bij dit alles staat de captiverende, lichthese stem van Sophie centraal.

Cold Stone draagt een ietwat mysterieuze, donkere sfeer uit en is misschien wel haar sterkste compositie. Het nummer gaat over loslaten en dat dit verre van eenvoudig is. Het verdriet, dat hiermee gepaard gaat, voel en zie je in de ronduit prachtige video. Qua productie is alles wat voller nu, al blijven de instrumenten subtiel ten dienste van die fascinerende stem. Sophie heeft een wat hees timbre, maar kan ook straf uithalen. Nog even vermelden dat Anke Verslype (aki) werd gevraagd de drums in te spelen. Met haar jazzachtergrond legt ze op een subliem speelse wijze een schitterende ritmische bodem. 

Voor de bijhorende videoclip tekent Mattias Alant Varen Segers. Vorig jaar hoorde hij het nummer voor het eerst en werd gevraagd om dit op eigen manier te interpreteren. Hij kreeg hierbij de volledige artistieke vrijheid.

Eind juli speelt Sophie voor het eerst live met de nieuwe, vaste bezetting tijdens een livestream concert. Er zou dit jaar ook nog  een full album aankomen.

11 april 2021
John Van de Mergel