#SonischGlaswerk - David Bowie - Breaking Glass (1978)

#SonischGlaswerk - David Bowie - Breaking Glass (1978)

Glas, een vreemde substantie, als je er over nadenkt en voor sommigen onder ons een leuk onderwerp voor een liedje.

 

Volgens Paul Trynka, de auteur van de David Bowie-biografie 'Starman', is dit korte nummer, bestaande uit één couplet, geïnspireerd door een ruzie die Bowie had met Roy Martin, een vriend van zijn vrouw Angie. Ze waren bij hem op bezoek in de studio en er ontstond een ruzie, die uitmondde in het gooien van glazen. Coproducent Tony Visconti en Bowie's vriend Iggy Pop moesten naar binnen rennen en Bowie bij Martin wegtrekken. 

Bowie schreef het nummer later samen met bassist George Murray en drummer Dennis Davis. Een herwerkte, langere versie was een vaste waarde tijdens Bowie's tournee in 1978. En de uitvoering van het nummer in het Philadelphia Spectrum werd gebruikt als de hoofdtrack van een ep ter promotie van Bowie's livealbum 'Stage' in het Verenigd Koninkrijk. De ep bereikte nummer vierenvijftig in de UK Singles Chart in december 1978.

Vlak voordat 'Low' werd opgenomen, raakte Bowie geïnteresseerd in Aleister Crowley en de Qabalah en de tekst "Don't look at the carpet /I drew something awful on it /See", verwijst, naar verluidt, naar Bowie's praktijk om de Boom des Levens op de vloer te tekenen. De versie op het album duurt slechts één minuut en eenenvijftig seconden. In sommige Europese landen werd een versie van drie minuten en achtentwintig seconden uitgebracht, maar die kwam pas in 2017 naar Amerika, toen ze werd opgenomen in de Bowie's boxset, 'A New Career In A New Town'.

26 maart 2024
Patrick Van Gestel