Sonic City: een stadsplan

Voorbeschouwing

Elk jaar biedt De Kreun een goed gekozen act de kans twee festivaldagen te vullen naar eigen goeddunken. Een simpel concept, maar wel een dat garant staat voor razend interessante en unieke line-ups. En met succes: elk jaar is het haasten geblazen voor tickets. We maakten een gids voor het wandelen door Savages’ geluidsstad.

En die wandeling start bij het gemeentehuis: naar goede gewoonte sluit de curerende band het festival af. En in het geval van Savages is dat iets om naar uit te kijken. De kans is groot dat u al het een en ander heeft gehoord over de liveshows van de dames, en dat de woorden ‘intens’, ‘donker’ en ‘compromisloos’ vielen.

Headliner van de eerste dag is spoken word-sensatie Kate Tempest. Haar teksten zijn van een soort poëzie dat een zeldzaamheid vormt binnen hiphop. Rake zinnen, mooie zinnen, beeldende zinnen: laat ze u zaterdag waterval-gewijs overspoelen.

SUUNS zagen we vorig jaar al onder de naam Jerusalem In My Heart, toen ze uitgenodigd werden door PreOccupations (toen Viet Cong) , in 2012 mochten ze zélf cureren. Krautrock mengt zich met venijnige gitaren, psychedelica en elektronica om een masterclass in tension and release te geven.

Liefhebbers weten het al langer: Inga Copeland en haar partner in crime Dean Blunt (soms samen onder de naam Hype Williams) zijn het epitome van cool. Ongrijpbaar, onvoorspelbaar, altijd een stapje voor op het internet. Ze grissen wat ze willen, en wat ze teruggeven klinkt als stappen in de regen, met je gezicht onder een kap en een half opgebrande sigaret in je mondhoek.Wie een zwak heeft voor vroege industrial en new wave kent Stephen Mallinder van Cabaret Voltaire - tegenwoordig doet de man zijn ding onder de naam Wrangler. Analoge elektro-funk met een grauw randje.Bo Ningen tourde in het voorprogramma van Savages, TV On The Radio en zelfs Kasabian. Vorig jaar was de Japanse noiserock-band er ook al bij, en dit jaar missen we hen niet, want de show die ze toen speelden was naar het schijnt geweldig energiek.Sonic City op 12 en 13 november in De Kreun.

9 november 2016
Kasper Cornelus