Sonic City 2013: Niks dan superlatieven

Achtergrond

Naar goede gewoonte is de Kreun in Kortrijk binnenkort weer thuishaven voor het Sonic City festival. De affiche wordt elk jaar samengesteld door een band als gastcurator. Vorig jaar nog koos het Canadeze Suuns Beak> als headliner. Dit jaar mag Beak> zelf cureren. En dat levert een prachtige affiche op waar psychedelica troef is.

Sonic City 2013: Niks dan superlatieven



Op zaterdag is het vooral uitkijken naar The Black Angels, een klepper van formaat met een ijzersterke livereputatie. Deze Texaanse sterkhouders van de hedendaagse psychedelische rock komen bovendien hun nieuwe plaat ‘Indigo Meadow’ voorstellen.

Ook het Britse Forest Swords draaft zaterdag op. Dit project van producer Matthew Barnes brengt een mix van dub en dance met psychedelische invloeden. Zijn debuutalbum ‘Engravings’ werd unaniem goed ontvangen door de muziekwereld.  Forest Swords brengt een unieke en vernieuwende sound aan de man. Het is dus uitkijken hoe dat vertaald zal worden naar het podium van De Kreun.

Verder op zaterdag zijn wij erg benieuwd naar het experimentele OM. De band bestaat uit leden van stonerband Sleep en heeft eveneens een beruchte livereputatie. Shows van OM durven wel eens vaker uit te draaien in ellenlange, atmosferische jams.

Afsluiter van dienst op zaterdag is James Holden. Deze multi-getalenteerde, Britse producer verdiende zijn strepen al in de wereld van techno, elektronica en ver daarbuiten. Ongetwijfeld komt hij zijn heldenstatus nogmaals bewijzen met zijn live act op Sonic City.

Op zondag is het in de eerste plaats natuurlijk uitkijken naar Beak> zelf. Het project van Geoff Barrow, beter bekend als kernlid van Portishead, maakt eigenzinnige indie en experimenteert graag met verschillende invloeden. De band maakte reeds twee zeer degelijke albums. De van de derde plaat ooruitgestuurde single Mono  voorspelt alleen nog maar meer goeds. 

Ook op zondag: Savages. Dit vrouwelijke viertal uit Londen heeft nog maar weinig introductie nodig. Ze zijn de voorlopers van de postpunkrevival die momenteel over het kanaal woedt. Het debuut ‘Silence Yourself’ is het bewijs dat de hype rond de band niet minder dan terecht is.  Eerder al op Pukkelpop en Crossing Border, nu ook op het podium van Sonic City.

Niet te missen op zondag is ongetwijfeld Connan Mockasin. Dit psychedelische wünderkind bracht net zijn tweede album ‘Caramel’ uit. Hierop gaat hij verder op het elan van zijn geweldige debuut ‘Forever Dolphin Love’ en diept hij zijn eigen, psychedelische wereld nog dieper uit. Maffe boel, maar zo hebben wij het graag.

Verder geven we graag ook nog Dirty Beaches mee als aanrader. Dit project van Alex Zhang Hungtai hanteert een lofi , downtempo geluid, dat zijn roots vindt in, jawel, rockabilly. Een surreële sound, maar bovenal iets unieks en prachtigs.

Superlatieven schieten tekort bij zulke programmaties. Een werkelijk fantastische affiche, die ongetwijfeld garant zal staan voor een weekend pure verwennerij. Met dank aan Beak> en De Kreun, mogen we er nu al zeker van zijn dat dit een onvergetelijke editie van Sonic City wordt.

Sonic City vindt plaats in De Kreun op 30 november en 1 december. Het festival is uitverkocht.

23 november 2013
Tim Thiessen