Solstice - 'Prophecy'

Achtergrond

Het nieuwe studioalbum ‘Prophecy’ van Solstice behaalde de vijfde stek in onze progressieve top tien van 2013. Tot dusver bleef een recensie uit, want valt het genie van gitarist Andy Glass wel onder woorden te vatten? Uiteindelijk blijven we proberen, maar welke pen zal ooit recht doen aan deze ongrijpbare muziek?  

Solstice - 'Prophecy'



Wij staan met onze adoratie voor deze band niet alleen. Niemand minder dan Steven Wilson is een fan van het eerste uur. Niet verwonderlijk dus dat dit progicoon het debuut 'Silent Dance' uit 1984 voor een poetsbeurt onder handen nam. Find YourselfReturn of Spring en Earthsong zijn uit de diepe vinylgroeven opgestaan en in vol reliëf gegoten. Ze blinken op deze schijf alsof ze gisteren zijn opgenomen.

Toch is het nieuwe songmateriaal veruit superieur tegenover de vier vorige albums. De talenten van Andy Glass staan opnieuw centraal, maar zijn gitaarspel scheert hogere toppen dan ooit. Ook de vocalen van Emma Brown voeren je naar verrassende, spirituele hoogten. Wat zij in Blackwater doet is ronduit verbijsterend. 

De teksten staan bol van de verwijzingen naar het indiaanse animisme en de vier natuurelementen (Eyes of Fire, West Wind). Maar ook muzikaal wordt die verbinding tot stand gebracht als etnische motieven subtiel verweven worden in de arrangementen. Met name de folkviool van Jenny Newman en het geraffineerde drumspel van Pete Hemsley verbinden het hemelse met de aarde.

Overigens geen betere track waarin het aardse gewoel de sterren raakt dan het indrukwekkende strijdepos Warriors. De geest van New Age mag dan bij Solstice nooit ver weg zijn, wie zich verwacht aan muzak of easy listening, komt bedrogen uit.

Uiteindelijk is ‘Prophecy’ een totaalkunstwerk. Alle muzikale en extra-muzikale elementen verwijzen voortdurend naar elkaar. Vaste medewerker Barry Kitson (bekend als visual artist voor Marvel en DC Comics) heeft de albumcover getekend met een lijnvoering die doet denken aan bekende tekenaars van indianenstrips zoals Jean Giraud en Hans G. Kresse.

Wars van het consumptiedenken blijven Andy Glass en zijn Solstice als Keepers Of The Truth hun eigen weg zoeken en de transcendente vermogens van de luisteraar aanspreken. Dankzij Glass’ ruimtelijke productie klinkt deze ‘Prophecy’  welluidender dan de meest gewiekste sjamaan. We zijn benieuwd of het komende Yes-album ‘Heaven & Earth’ ons in even esoterische sferen zal brengen.

‘Prophecy’ door Solstice is verschenen bij Esoteric Antenna. ‘Heaven & Earth’ door Yes verschijnt op 8 juli bij Frontiers Records (Universal). 

31 mei 2014
Christoph Lintermans