#Solo-eieren - Juliana Hatfield - Universal Heart-Beat (1995)

#Solo-eieren - Juliana Hatfield - Universal Heart-Beat (1995)

Without the safe arms of the band: artiesten, die we vooral kennen in groepsverband, maar die ook solo een muzikaal ei hebben gelegd en daar bovendien netjes mee wegkomen.

We leerden haar kennen als lid van The Blake Babies, een zeer fijn powerpoptrio met Juliana Hatfield, John Strohm en Freda Love. Goed voor drie fijne platen eind jaren tachtig en een reünieplaat in 2000, maar helaas nooit ver voorbij een voorzichtige cultstatus gefietst.

Intussen was La Juliana al solo aan de weg aan het timmeren en met die hoge, haast kinderlijke stemmetje vond ze een straffe balans met prettige refreinen tegen een achtergrond van zwaarder aangezette, alternatieve gitaarpatronen, die haar in 1993 de forse radiohit My Sister opleverde, terwijl ze, en passant, op de klassieker 'It’s A Shame About Ray' van The Lemonheads, de groep van toenmalig boyfriend Evan Dando een aantal hemelse backing vocals aanlevert (luister naar My Drug Buddy en geniet).

Ook dit is een minor radiohit uit 1995. Universal Heart-Beat had meer verdiend, maar ach. Intussen is Juliana platen blijven produceren die een vrij constante kwaliteit hebben, maar die geenszins de aandacht krijgen die ze in de jaren negentig genoot. Intussen zoekt ze ook regelmatig een sparring partner om deftige projecten op te zetten. Bijvoorbeeld met Matthew Caws van Nada Surf als Minor Alps of met Paul Westerberg van The Replacements als The I Don’t Cares (hun Wear Me Out Loud is een we-reld-hit). En als bezige bij heeft ze de laatste jaren ook nog een tributeplaat uitgebracht met songs van Olivia Newton-John en ook nog eentje als 'Juliana Hatfield Sings The Police'.

9 juni 2024
Laurens Leurs