Solak - Untitled Cowboy

Solak - Untitled Cowboy

Lukas Somers trok naar het huis van zijn grootmoeder voor de clip bij deze single. En dat is geen toeval.

De naam Solak dook nog maar eenmaal op bij ons en dat was bij de recensie van deze single van de band Honey, een ander project waaraan Somers meewerkt. En zo zijn er nog wel meer: Frie Maline, Otto Kintet, Yong Yello, Brihang, Pieter Embrechts, Catbug, enzovoort.

De man is dan ook een begenadigd gitarist, al durft hij ook (zoals bij Yong Yello) al eens de bas ter hand te nemen. Samenwerken met andere muzikanten doet hij erg graag, maar als Solak vertelt hij persoonlijke verhalen. Of beter: daarin tracht hij emoties te verklanken die taal overstijgen en toch universeel herkenbaar zijn.

Zo is Untitled Cowboy, ondanks de titel, verrassend genoeg een ode aan zijn grootmoeder. Dat valt niet meteen af te leiden uit de suggestieve tekst, maar de warmte, die de akoestische gitaar uitstraalt, verraadt veel liefde. En het emotionele strijkersarrangement van Joppe Bestevaar, tot leven gebracht door Linde Verjans, Rhea Vanhellemont en Nele Gilis zorgt voor een krop in de keel. De vrouwenstemmen van Fien Desmet en Hanne Peetermans laten dan weer licht binnen.

En dan is er de clip als tweede puzzelstuk. Gefilmd in het huis dat zijn oma onlangs moest verlaten en de wetenschap dat neven Victor Maillard en Simon Houthuys eraan meewerkten. Zij deelden herinneringen aan het huis en waren dus geknipt als respectievelijk regisseur en mede-acteur. U merkt het: wij zijn heel erg gecharmeerd door de song. Zo erg zelfs dat we hem de aluminiumfolie in de brooddoos vergeven.

4 juni 2024
Marc Alenus