#SoftRock - Steely Dan - Any Major Dude Will Tell You (1974)

#SoftRock - Steely Dan - Any Major Dude Will Tell You (1974)

Een soft spot for soft rock. En nu eens niet Eagles of Fleetwood Mac, maar een aantal artiesten die net daaronder zitten.

Steely Dan? Love 'm or Hate 'm. Sommige zelfingenomen sujetten onder ons gewagen van het feit dat "Steely Dan brings out intelligent people". Te gelikt volgens sommige van onze vrienden, te clean. Wij horen gewoon superlatieve muzikanten, die hun uiterste best doen om dat niet te verbergen. Niks mis mee. Integendeel, het moeten niet altijd drie akkoorden zijn om "oorspronkelijk" of "oprecht" te klinken. Pas laat ontdekt in 1980, toen met Babylon Sisters in een KRO-programma op Hilversum 3 en dan door de jaren stilaan terug gaan graven naar de oorsprong en onderweg vele classic albums te ontdekken in vele stijlen, maar binnen de seconde altijd onmiskenbaar The Dan.

Any Major Dude Will Tell You heeft een gitaarpatroon dat de hele tijd terugkeert en ons he-le-maal doet smelten. Oorspronkelijk het B-kantje van Rikki Don't Lose That Number groeide het eerder obscure nummer uit tot een publieksfavoriet. In een interview met Rolling Stone tijdens de 2009 tour zei Donald Fagen over deze song: "When we moved out to LA, people called each other 'dude,' which we found funny. We were trying to speak their language."

De lijn "Have you ever seen a Squonk's tears", sprak ook tot de verbeelding van het publiek. Een squonk is een mythisch boswezen, dat de eigenschap had om op te lossen in de eigen tranen. Steely Dan kwam het woord tegen in een boek van Jorge Luis Borges. Ook Genesis maakt melding van dit wezen, de "Squonk" op 'A Trick Of The Tail' met name uit 1976. 

24 november 2023
Laurens Leurs