#SoftRock - Chris Rea - Stainsby Girls (1985)

#SoftRock - Chris Rea - Stainsby Girls (1985)

Een soft spot for soft rock. En nu eens niet Eagles of Fleetwood Mac, maar een aantal artiesten die net daaronder zitten.

Een persoonlijk favorietje van een man, die bij de opnames van deze song nog stevig aan de leiband van de platenmaatschappij lag, voor wie hij dit soort soft rock uit de muzikale mouwen mocht (en moest) schudden. Intussen legt Chris Rea zich enkel en alleen toe op de blues. Desalniettemin geeft hij hier alvast een fraai stukje gitaar met slide ten beste, iets waar hij altijd al een voorkeur voor had. 

Stainsby Girls was de single uit het zevende studio-album van Rea, 'Shamrock Diaries' en werd geproducet door Rea zelf met Dave Richards. Het nummer bereikte nummer zesentwintig in de Engelse hitlijst, waarin de song twaalf weken bleef staan. Later werd het liedje terug opgenomen voor de compilatie 'New Light Through Old Windows'.

Het liedje was in se een eerbetoon aan Rea's vrouw Joan, die in de Stainsby Secondary Modern School in Middlesborough, de thuisstad van Rea, had school gelopen. 

AllMusic omschreef het nummer als "easily the most like Bruce Springsteen that Rea had ever sounded". In 'The Encyclopedia Of Popular Music' werd dat een "slice of nostalgia for the northern England of Rea's adolescence."

25 november 2023
Patrick Van Gestel