Sociaal Aanvaardbare Christmas Carrols

Inlandse Maatjes

Voor velen is de kerstperiode een foltering die men met een glimlach moet proberen te doorstaan. Schreeuwende lichtshows, krampachtige kerstjingles en gecommercialiseerd, melig gedoe. Gelukkig bestaan er nog verdraaide artiesten die elk kerstcliché kunnen omvormen tot een waardig muziekstuk. Of ze nu een loopje nemen met de traditionele christmas carrol, of uit het hart een échte kerstsong maken, de volgende tien nummer horen in uw kerstavondplaylist te staan om afgespeeld te worden wanneer de kalkoen aangesneden wordt.

10. Corey Taylor (Stone Sour) – X-M@$ 

Stone Sour-frontman Corey Taylor beschrijft de gevoelens van zovelen onder ons. Die kerstgezelligheid zal hem worst wezen. Leg voor hem maar een fles gin onder de kerstboom. Of gewoon in zijn bed. Laat die boom maar in het bos staan.

9. JetBack Door Santa 

Enorm catchy nummer, maar zing dit niet op het speelplein in je buurt. Althans als je geen krijsende mama’s en kwade papa’s op je nek wilt. Met hun typische basgeluid beweert Nik ook een soort Kerstman te zijn. Weliswaar niet te verwarren met Old Saint Nick.

8. Sufjan StevensChristmas Unicorn 

Met een resem aan kerstalbums op zijn conto, was het onmogelijk om Sufjan Stevens niet in deze lijst op te nemen. Ook dit jaar bracht hij er eentje uit, ‘Silver & Gold’. Traditionele kerstliederen gebracht op Sufjans eigenzinnige wijze. Omdat Christmas Unicorn volledig Stevens is - zelfs de gekke tekst weerspiegelt  zijn muziek - steekt deze erbovenuit.

7. Damien JuradoKalla Hus 

Damien Jurado weet samen met Kyle Zantos de melancholie van de koude wintermaanden in Kalla Hus (of Koud Huis) te vatten. Een ontroerend stukje muziek over iemands laatste Kerstmis. Bekijk zeker ook de clip. Nog nooit zag een zetel er zo leeg uit.

6. Smith and BurrowsWhen The Thames Froze 

Dat Smith het ook met kalme nummers kan doen, bewees hij met No Sound But the Wind, maar wat hij samen met Burrows in dit nummer presteert, zorgt voor magie. De rest van ‘Funny Looking Angels’ mag ons dan niet verwarmen, op deze stream of consciousness van een man op kerstdag schaatsen we graag de Thames over.

5. BastilleOh Holy Night 

Op onorthodoxe wijze weet Bastille een geweldige cover te maken van de klassieker Oh Holy Night. Terwijl we verdrinken in het kerstgeroezemoes reikt Bastille ons een lichtpunt van hoop aan, om dat dan volledig teniet te doen door de outro: “Happy Christmas, you filthy animal!”

4. Lisa Hannigan (op Damien Rices ‘O’) – Silent Night 

Als hidden track staat deze parel verstopt op ‘O’ van Damien Rice. A Capella, zonder poespas, en toch zo mooi. We kunnen een koude (of is het een warme?) rilling niet onderdrukken.

3. The xxLast Christmas 

Wham! heeft nog nooit zo sociaal aanvaardbaar geklonken. De anders zo koele band maakte een warme cover van Last Christmas en zoals steeds kunnen we pas weer uitademen als de laatste noot gespeeld is.

2. De StaatLet It Snow 

De Nederlanders van De Staat zijn niet vies van een beetje feestdagverkrachting. Aan de kracht van het nummer te horen zal het eerder hagel zijn dan sneeuw, maar neerslag zal er zijn! Over de mentale conditie van de band kunnen we moeilijk oordelen, maar muzikaal zit alles snor.

1. Tom Waits - Christmas Card from a Hooker in Minneapolis 

Toegegeven, de tekst heeft op zich niet veel te maken met Kerstmis, maar elk excuus om Tom Waits van onder het stof te halen is goed. En gaat Kerstmis niet om oude vriendschappen te vernieuwen en leugens op te biechten? Tekstueel zitten we hier dus wel goed. Die simpele eenvoud van het lied is betoverend, Waits stem zo mogelijk nog meer. Doorleefd en gemeend; dit is Muziek met een grote M.

15 oktober 2017
Michiel Verplancke