#SlideAlong - Texas - I Don’t Want A Lover (1989)

#SlideAlong - Texas - I Don’t Want A Lover (1989)

We kregen de bottleneck niet van de vinger af en dus sliden we nog een weekje door.

Blues en slide, dat is logisch. Rock en slide, dat werkt ook. Maar pure popmuziek en slide is iets minder vaak voorkomend. Nochtans is de slide een wezenlijk onderdeel van de debuutsingle van het Schotse Texas (Glasgow).

Gebiologeerd als ze waren door de film van Wim Wenders, 'Paris, Texas', richtten ze in 1988 de groep op. Voormalig Altered Images en Hipsway-bassist John McElhone hield auditie voor de jonge, bevallige kapster, genaamd Sharleen Spiteri, die op zoek was naar een kans in de muziek. Het draaide fraai uit, want het allereerste nummer dat Spiteri en McElhone, de belangrijkste songwriters van de band, samen schreven was deze. Van beginnersgeluk gesproken. Het was de eerste single en meteen een hit. De film 'Paris, Texas' werd door Ry Cooder, wiens slide-gitaarspel een grote invloed had op Texas-gitarist Ally McErlaine, van een soundtrack voorzien.

John McElhone in Mojo in 1996 over de auditie van Sharleen Spiteri en de eerste songwriting-samenwerking: "Het was Sharleen. Ze zong Do You Really Want To Hurt Me? van Culture Club. Haar stem was ongelooflijk. De eerste nummer dat we schreven was I Don't Want A Lover. Het was onze eerste hit in 1989." Spiteri in de Daily Telegraph van 18 mei 2013: "Dat was het eerste nummer dat ik schreef. Ik was geobsedeerd niet alleen door fysieke liefde. Ik wilde mentale liefde. Ik wilde mijn beste vriend. Ik wilde alles en het hele pakket." 

De lp, waarop dit figureerde 'Southside', verwees naar een wijk in Glasgow. Van de plaat werden uiteindelijk wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Toen Texas dit nummer uitbracht, was Sharleen Spiteri onvermurwbaar dat ze geen vrouwelijk imago wilde en ze stond erop een spijkerbroek en een leren jack te dragen.

In een BBC-interview zei Sharleen Spiteri: "Als je teruggaat naar 1989, toen we I Don't Want A Lover deden, zit er heel veel synthesizer op en dat was heel erg wat we op dat moment wilden doen. Maar ik denk dat mensen in eerste instantie gewoon de slidegitaar horen. We probeerden het te mixen met een echt soort folky vibe." 

27 mei 2023
Laurens Leurs