#SlideAlong - Steve Miller Band - The Joker (1973)

#SlideAlong - Steve Miller Band - The Joker (1973)

We kregen de bottleneck niet van de vinger af en dus sliden we nog een weekje door.

Nog een heerlijkse slider van iemand die oorspronkelijk niet echt gekend was als een slider, maar die uit puur speelplezier en creativiteit de bottleneck hanteerde voor wereldhit The Joker.

De woorden slidegitaar en wereldhit komen heus niet zo vaak voor in één zin en ook het woord pompatus was geen evidentie, want de regel in dit nummer, "I speak of the pompatus of love", heeft menigeen al verbaasd. Het woord pompatus komt voor in de Oxford English Dictionary en betekent "handelen met pracht en praal". Miller hoorde het hoogstwaarschijnlijk in The Letter, uitgebracht door de Los Angeles doo-wop-groep The Medallions in 1954. Het werd geschreven door zanger Vernon Green, die toen zestien was en kreupel was door polio.

Het lied is een liefdesbrief aan de vrouw van zijn dromen en bevat deze gesproken tekst: “Laat me lieve woorden fluisteren en de pompatus van liefde bespreken / Zet het samen en wat heb je? Huwelijk.” Behalve dat pompatus eigenlijk poppen betekent volgens Green. Hij omschrijft het als "Een geheime fantasiefiguur, een papieren pop die mijn alles zou zijn en mijn kinderen zou baren." Een variatie op het woord marionet. We weten dit alleen omdat er een film uit 1995 is, geregisseerd door Richard Schenkman met in de hoofdrol Jon Cryer genaamd 'The Pompatus Of Love' naar de regel in The Joker. In de film analyseren de hoofdpersonen de lijn en leggen ze verbanden met hun liefdesleven. Ze stellen dat Miller "pompadours", "impuls" of "profetes" van liefde zou kunnen zingen.

Wat Miller betreft: hij gaf toe dat de regel afkomstig was uit "een oud doo-wop-nummer". In 2019 in 'The Tonight Show' met Jimmy Fallon zei hij daarover: "Het was een andere term en ik begreep het verkeerd. Dus ik verzon het woord pompatus." Miller gaf een meer schuine uitleg aan de tekst bij diens introductieceremonie in de Songwriters Hall of Fame in 2022: "Pompatus van de liefde? Mijn advocaat is hier vanavond en hij zal uitleggen wat het is en hoeveel het kost als je het zegt".

Miller legde zelf associaties naar zijn andere nummers in de tekst van de song. De regel "Sommige mensen noemen me The Space Cowboy" is een verwijzing naar Space Cowboy uit 1969. "Some call me a gangster of love" verwijst dan weer naar Gangster Of Love. "Sommige mensen noemen me Maurice" komt van Enter Maurice uit 1972. In dat nummer zingt Miller ook over "The pompatus of love". De regel aan het einde "I really love your peaches wanna shake your tree / lovey dovey" haalde hij uit Lovey Dovey, een liedje uit 1953 van de r&b-groep The Clovers. Co-auteur van dat nummer was Ahmet Ertegun, later hoofd van Atlantic Records. Ertegun klaagde Miller aan wegens plagiaat. Miller herinnerde zich in 2012 in Mojo: "Voor mij was het een oude blues-dubbelzinnigheid, maar ik moest hem de eer geven. Maar ik vind het niet erg om Ahmets naam naast de mijne te hebben." Miller won een rechtszaak tegen rapgroep The Geto Boys toen ze die regel in 1990 zonder zijn toestemming gebruikten. In 2000 liet hij Shaggy de baslijn hiervan inzetten voor de hit Angel. Een jaar later mocht Run-DMC "Take The Money And Run" samplen.

De regel "I'm a midnight toker" heeft te maken met marihuana (net als de "toke" in de hit One Toke Over The Line van Brewer & Shipley uit 1970). In 2012 noemde Spin deze song het commercieel meest succesvolle potnummer aller tijden.

The Joker werd uiteindelijk nummer één in de Britse hitlijst in 1990 dankzij een Levi's jeans-commercial. Een man rijdt op een motorfiets een kantoorgebouw binnen en rolt naar een aantrekkelijke werknemer toe, die een jeans aantrekt en achterop de moto stapt, waarna hij haar wegbrengt. Millers subtiele benadering van de wah-wah-pedaal leverde hem in 2015 de zestiende plaats op in Guitar World 's lijst van beste wah-solo's aller tijden.

25 mei 2023
Laurens Leurs