#SlideAlong - Raging Slab - Take A Hold (1994)

#SlideAlong - Raging Slab - Take A Hold (1994)

Een weekje songs met een fijne slidepartij. Niet meer, niet minder.

In volle grunge werden we aangenaam verrast in 1994 door een fijne song van Raging Slab, een southern rockgezelschap dat in het kielzog van The Black Crowes lekker ouderwets tekeerging. Vooral deze single Take A Hold heeft talrijke overuren gedraaid op onze draaitafel.

Raging Slab was de groep van gitaristen Greg Strzempka en Elyse Steinman (de slidegitarist) die elkaar in 1983 in New York ontmoetten en en een gedeelde interesse in zowel punkrock (Ramones, Black Flag) als boogierock (Black Oak Arkansas) deelden en een groep startten in de Lower East Side rockclubs van Manhatttan. Net als Spinal Tap hebben ze legendarisch veel drummers versleten en speelden ze veel shows met Butthole Surfers en White Zombie.

Tegen die tijd was de band uitgebreid aan het touren en opende ze voor grote namen als Red Hot Chili Peppers, The Ramones, Molly Hatchet en Warrant. Eén van de bands, die tijdens de tournee in 1990 voor Raging Slab hadden geopend, was de toentertijd weinig bekende band Mr. Crowe's Garden, die al snel The Black Crowes zouden worden.

Het was in die tijd dat Strzempka en Steinman een landelijk landgoed in Pennsylvania kochten en Slabby Road bouwden, de persoonlijke opnamestudio van de band. De leden van de band woonden samen op de boerderij in een soort van gemeenschappelijke relatie.

Het nummer komt van derde plaat 'Dynamite Monster Boogie Concert', de eerste op het Def American-label van Rick Rubin, die hun ook enig aanzien bracht buiten de Verenigde Staten. Guitar World maakte destijds gewag van "Lynyrd Skynyrd meets Metallica". De groep zou af en aan actief blijven tot 2017, toen frontman Greg Strzempka het overlijden van gitarist Elyse Steinman aankondigde op de Facebook-pagina van de band. De muzikant verloor op 30 maart een driejarige strijd tegen kanker.

15 mei 2023
Laurens Leurs