#SlideAlong - Oasis - Fade In-Out (1997)

#SlideAlong - Oasis - Fade In-Out (1997)

We kregen de bottleneck niet van de vinger af en dus sliden wenog een weekje door.

Na twee 'Definitely Maybe' en 'What’s The Story, Morning Glory' was er die moeilijke derde die door het overrompelende succes behoorlijk beneveld en moeizaam tot stand kwam, maar opnieuw recht naar de nummer één-plek stoomde. 'Be Here Now' werd behoorlijk afgekraakt door menig criticus en sommige nummers lijden inderdaad aan een aparte vorm van overproductie, maar al bij al zijn er toch meer dan voldoende nummers die de "test of time" doorstonden. 

Producer Morris beschreef de start van de opnames als “verdomd verschrikkelijk” en suggereerde Noel Gallagher eigenlijk om de opnames te verdagen: “Hij haalde alleen de schouders op en zei dat het goed zou komen…en dus gingen we verder”. En dat deden ze dus, ondermeer in een maalstroom van bad press, Liam Gallagher in de roddelbladen mede door een arrestatie voor cocaïnebezit bij de Q Awards en de paparazzi, die hem continu op de hielen zat. Ook officiële Oasis-fotograaf Jill Furmanovsky werd belaagd: “Ze dachten dat ik de band in mijn flat verstopt had. Als je eenmaal in die situatie zit, verlies je de realiteit uit het oog”.

Op 'Be Here Now' staan hits als Stand By Me, D'You Know What I Mean?  en All Around The World, maar ook Fade In-Out blijft een leuke sleper met een slide van een speciale vriend. De Gallaghers waren namelijk close met Brits model Kate Moss en vriendje Johnny Depp en tijdens één van de studiosessies was Noel te dronken om gitaar te spelen, waarbij Depp, geen onverdienstelijk gitarist voor een acteur, de slide voor de mediatieke rekening nam.

Het is ook het nummer waarover Noel Gallagher zei: "Ik en Liam schreeuwden. We moesten daarna een week vrij nemen. Het was vreselijk. Als je het op de plaat hoort, wordt het door een harmoniser gehaald en het klinkt, maar ik sluit nu mijn ogen en denk eraan en ik denk dat het niet erg goed is.”

22 mei 2023
Laurens Leurs