#SlideAlong - John Hiatt - Alone In The Dark (1987)

#SlideAlong - John Hiatt - Alone In The Dark (1987)

Een weekje songs met een fijne slidepartij. Niet meer, niet minder.

Na aan paar bas- en drumtellen komt hier een slide van jewelste binnengegleden vanuit de bottleneck van één van de allergrootste slide-artiesten aller tijden: Ry Cooder.

Velen gaven geen knip meer voor de carrière van John Hiatt maar met het wondertje 'Bring The Family' hees hij zich definitief weer op het platform om er eigenlijk niet af te komen with a little help from a few vooraanstaande friends: de voornoemde Ry Cooder, toptrommelaar Jim Keltner en vriend en de meest functionele bas ten westen van de Mississippi Nick Lowe. Machtige plaat die geen greintje aan belang heeft verloren doorheen de jaren.

Alone In The Dark toont perfect aan waar dit illustere vriendenclubje toe in staat is, strak maar los in stijl met een joekel van een Hiatt-song, die drijft op een tekst van gevaar en eenzaamheid. Een waar plezier om te beluisteren, keer op keer. Het geheel werd opgenomen op goed vier dagen in McCabe’s Guitar Shop. Een boekingsagent John Chelew moest Hiatt ervan overtuigen dat het van de beste songs waren die hij ooit schreef. Zijn zelfvertrouwen was op een laag peil nadat hij zijn alcoholverslaving had afgezworen. Zijn label had hem gedumpt maar ‘Bring The Family’ bleek de finale redding.

Hiatt: "I remember Ry walking out the door on the fourth day and me coming after him and going: 'Ry, I've got one more song. Could you stay?' Literally, we'd done nine and I needed one more." 

19 mei 2023
Laurens Leurs