#SlideAlong - Joe Walsh - Rocky Mountain Way (1973)

#SlideAlong - Joe Walsh - Rocky Mountain Way (1973)

Een weekje songs met een fijne slidepartij. Niet meer, niet minder.

Hier zit veel gitaar in: een joekel van een riff, een solo met talkbox en heel veel schone slide.

Nadat hij eind 1971 zijn groep de James Gang had verlaten, verhuisde Joe Walsh van Cleveland naar Boulder, Colorado, waar hij Rocky Mountain Way schreef, dat het landschap en de levensstijl van Colorado viert. In sommige opzichten is het nummer een rocked-up versie van John Denver's Rocky Mountain High, een jaar eerder uitgebracht in 1972. Beide nummers gebruiken de beroemde Rocky Mountains als lofzang op de deugden van Colorado.

Joe Walsh verliet de James Gang net toen ze momentum opbouwden, nadat ze kleine hits hadden gescoord met Walk Away en Funk #49. Het versplinteren van de band omdat ze op het punt stonden beroemd te worden viel niet in goede aarde bij de bandleden van Walsh en bij de platenmaatschappij, maar Joe voelde zich creatief beperkt in de driekoppige band en wilde eruit. In Colorado zat hij in de buurt van James Gang-producer Bill Szymczyk, die met Walsh bleef werken en dit album produceerde.

Rocky Mountain Way weerspiegelt Walsh' scala aan emoties na het maken van de grote stap. In het boek 'The Guitar Greats' legt hij uit: "Ik was het een beetje zat om medelijden met mezelf te hebben, en ik wilde mijn vertrek uit de James Gang rechtvaardigen en er een goed gevoel bij hebben, verhuizen, ervoor gaan om te overleven. De woorden kwamen gewoon voort uit dat gevoel eerder dan een lied te schrijven uit wroeging. Het was toen speciaal en de woorden waren dat ook voor mij. Woorden als 'I'm goin' for it, the heck with feeling sorry for this and that', en het bleek voor veel mensen een speciaal nummer te zijn. Ik denk dat de houding en de uitspraak daar veel mee te maken hebben. Het is een positief nummer en het is rock-'n-roll. En dat is wat ik echt doe".

Toen Walsh naar Colorado verhuisde, vormde hij Barnstorm, waarvan het eerste, titelloze album uitkwam in 1972. Het volgende album was 'The Smoker You Drink, The Player You Get', waarop dit nummer stond. Het nummer werd mee geschreven door de groep, met name Rocke Grace (keyboards), Kenny Passarelli (bas), Joe Vitale (drums). De muziek werd geschreven voordat Walsh de tekst toevoegde. Walsh deelde de royalties van de song met de rest van de groep. Hij vond hun bijdrage dermate betekenisvol dat hij de weelde wilde delen.

Dit was één van de eerste nummers met een talkbox, waarmee een gitarist vervormde vocalisaties met de mond kan maken. Peter Frampton is waarschijnlijk de beroemdste talkbox-beoefenaar en zijn gebruik van het apparaat is prominent aanwezig op zijn beroemde album 'Frampton Comes Alive' uit 1976.

Walsh is een grote honkbalfan en dit nummer werd in verband gebracht met het spel vanwege de tekst "Casey's slagbeurt", een verwijzing naar een beroemd honkbalgedicht. Toen het honkbalteam van de Colorado Rockies in 1993 werd opgericht, werd Rocky Mountain Way een populair nummer in hun stadion, Coors Field, waar het nummer wordt gespeeld na een overwinning van de Rockies.

Hij legde uit dat hij het nummer had opgenomen, maar geen ideeën had voor de songtekst. Hij was het gazon aan het maaien en keek naar de Rocky Mountains en de tekst kwam tot hem. Hij rende naar binnen om de tekst op te schrijven, maar vergat de grasmaaier uit te zetten. De maaier reed de tuin van de buren in en vernielde die. "Het was een erg duur nummer om te schrijven", grapte Walsh. Hij zei dat de tekst de angst beschrijft omtrent het verlaten van de James Gang en de opwinding over een solocarrière.

16 mei 2023
Laurens Leurs