#SlideAlong - George Harrison - If Not For You (1970)

#SlideAlong - George Harrison - If Not For You (1970)

We kregen de bottleneck niet van de vinger af en dus sliden we nog een weekje door.

Hoezeer Beatle George Harrison "geleden" had onder het Lennon-McCartney-stigma, bleek na de split van de Fab Four, toen zijn eerste soloworp zowaar een driedubbele lp werd: 'All Things Must Pass' met daarop meer dan één vlotte slide die hij altijd al goed in de vingers had en al zeker op de Bob Dylan-compositie If Not For You dat verscheen op zijn lp in oktober 1970.

Het nummer is een liefdeslied voor Dylans eerste vrouw, Sara Dylan. Hij nam het in 1970 verschillende keren op. De sessie voor de op plaat uitgebrachte versie vond in augustus plaats in New York. Hij deed ook een opname op 1 mei met George Harrison, kort na het uiteenvallen van The Beatles. Een sessie die veel speculatie opriep in de muziekpers. De opname van mei bleef onuitgebracht totdat die in 1991 werd opgenomen in 'The Bootleg Series Volumes 1–3 (Rare & Unreleased)'.

In november 1970 bracht Harrison een versie uit van If Not For You op de triple lp 'All Things Must Pass'. Datzelfde jaar repeteerden Harrison en Dylan het nummer voor mogelijke opname in de 'Concert For Bangladesh'-shows in Madison Square Garden in New York City. Beelden van die repetitie verschenen aan het begin van de documentaire 'The Concert For Bangladesh' uit 1972 en de volledige uitvoering werd opgenomen in de dvd-release van 2005.

Het basisnummer voor Harrisons formele opname van If Not For You werd tussen eind mei en begin juni 1970 bij EMI met producer Phil Spector opgenomen. Volgens auteur Simon Leng creëerde Harrison een karakteristieke melodiecentrische versie, die duidelijker de couplet- en brugsecties definieert en schuwt hij Dylans voorkeur voor spontaniteit ten gunste van "auditief plezier". Het arrangement bevat meerdere akoestische gitaren en een slide-gitaarmotief dat Harrison had gespeeld tijdens de sessie van 1 mei met Dylan. Leng benadrukt ook de betekenis van Harrisons kennismaking met de dobro via gitarist David Bromberg als een andere erfenis van zijn bezoek aan New York in 1970.  

Peter Frampton speelde één van de akoestische gitaarpartijen op het nummer. Volgens de EMI-mastertape omvat de instrumentatie ook harmonium, piano en orgel. Muziekhistorici Philippe Margotin en Jean-Michel Guesdon beschrijven If Not For You als "één van Dylans nummers met de sterkste band met de Fab Four". Het werd gesequenced als het tweede nummer op kant twee van Harrisons driedubbele album, vóór Behind That Locked Door, dat hij had geschreven als eerbetoon aan Dylan vóór diens optreden op het Isle of Wight Festival in 1969. 

Het album opende met I'd Have You Anytime, een samenwerking van Harrison en Dylan, die de ontmoeting van de twee songwriters in Woodstock documenteerde. Volgens Beatles-biograaf Nicholas Schaffner was Dylan daarom tastbaar aanwezig op 'All Things Must Pass' "in spirit if not in person".  In 1968, bij de opnames van Hey Jude werd Harrison afgesnauwd door Paul McCartney omdat hij na iedere lijn een "antwoordgitaar" voorstelde. Dat zette hij ruimschoots recht op zijn eerste soloplaat, waar er tonnen slideriffs werden opgenomen, zonder enige restrictie.

24 mei 2023
Laurens Leurs