#SlideAlong - David Lindley - Mercury Blues (1981)

#SlideAlong - David Lindley - Mercury Blues (1981)

Een weekje songs met een fijne slidepartij. Niet meer, niet minder.

Hij was één van de vaste waarden in het onvolprezen 'Domino Deel 1' op de zaterdagavond radiohoogdag en heeft vrij recent (3 maart) het tijdelijke met het eeuwige rockwalhalla verwisseld.

Mercury Blues is een nummer, geschreven door countrybluesmuzikant KC Douglas en Robert Geddins. Het werd eerst opgenomen door Douglas in 1948. Het nummer, oorspronkelijk getiteld Mercury Boogie, is een eerbetoon aan het Amerikaanse automerk, dat de productie beëindigde in 2010. De rechten op het nummer werden gekocht door de Ford Motor Company(die al eigenaar was van het merk Mercury). Ford gebruikte het voor een televisiecommercial uit 1996, waarin Alan Jackson zijn versie van het nummer zong, waarbij het woord "Mercury" werd vervangen door de woorden "Ford Truck". Sindsdien werd het door velen gecoverd. Tot de meest opvallende versies behoren die van countrymuzikant Alan Jackson in 1993, David Lindley op 'El Rayo-X' uit 1981 en Steve Miller op 'Fly Like An Eagle'. De versie van Lindley is de mooiste gesleden slide.

David Perry was een Amerikaanse muzikant, die de El Rayo-X oprichtte en samenwerkte met en hooggewaardeerd werd door tal van andere artiesten, waaronder Jackson Browne, Linda Ronstadt, Ry Cooder, Bonnie Raitt, Warren Zevon, Curtis Mayfield en Dolly Parton. Hij beheerste zo'n grote verscheidenheid aan instrumenten dat het tijdschriftAcoustic Guitar hem niet een multi-instrumentalist noemde, maar in plaats daarvan een 'maxi-instrumentalist'.

Op het podium droeg Lindley steevast opzichtig gekleurde polyester overhemden met botsende broeken, die hem de bijnaam prins van polyester opleverde. De meeste instrumenten, die Lindley bespeelde, zijn snaarinstrumenten waaronder viool, akoestische en elektrische basgitaar, staande en elektrische bas, banjo, mandoline, dobro, hardingfele, bouzouki, cittern, bağlama, gumbus, charango, cümbüş, oud en citer. Hij was de ongeëvenaarde meester van de lapsteelgitaar en een expert in slide-gitaarblues in Hawaiïaanse stijl.

21 mei 2023
Laurens Leurs