Slechte moeders

Wiki

Katholiek Vlaanderen viert vandaag Maria Ten Hemelopneming en voor velen is dat ook de “echte” Moederdag. In Bisdom Antwerpen bijvoorbeeld, waar men Moederdag al sinds 15 augustus 1913 viert op deze dag. De Amerikanen beslisten een jaar later bij monde van president Wilson dat Moederdag op de tweede zondag van mei zou vallen, maar wij doen graag tegendraads. Foert, Wilson dus! En we eren de moeders ook op “contraire” wijze met tien “slechte” moeders op een rij.

Pink Floyd – Mother

Pink Floyd lijkt in dit nummer niet alleen in de huid te kruipen van Donald Trump (“Mother should I build the wall?/ Mother should I run for President?”) maar parafraseert in dit nummer ook het traditionele slaapliedje Hush Little Baby. De mama in deze versie is eerder een Koningin Van Onderland: “Hush now baby, baby, don't you cry./ Mama's gonna make all your nightmares come true./ Mama's gonna put all her fears into you./ Mama's gonna keep you right here under her wing.” Uiteraard gaat het hier over de moeder van Pink, het hoofdpersonage van ‘The Wall’ (stem van Roger Waters). De moeder wordt gezongen door David Gilmour en zij geeft in dit nummer slecht advies aan haar kind.

Eminem – My Mom

Deborah R. Nelson-Mathers, ofwel de mama van Eminem, heeft er meermaals van langs gekregen in de songs van haar zoon. Ze schreef als antwoord zelfs een biografie over haar relatie met haar zoon. En uiteindelijk verontschuldigde hij zich in 2013 met de song Headlights. Maar reeds in My Name Is kloeg hij haar druggebruik aan en ook in Cleaning Out My Closet heeft hij het in niet mis te verstane bewoordingen over haar. In dit nummer rapt hij: “I know you're probably tired of hearing 'bout my mom”, maar wij duiken het nummer toch nog eens op voor de gelegenheid:

Rolling Stones – Mother’s Little Helper

Nog meer drugs in deze song uit 1966 van de Rolling Stones. De song bezingt de een “desperate housewife” uit die tijd die enkel de dag doorkwam dankzij een kleine gele pil. Waarschijnlijk gaat het over Miltown of Valium. Destijds werden kalmeringsmiddelen plots populair, met alle gevolgen van dien voor de mama’s en hun kinderen.

The Misfits - Mommy, Can I Go Out And Kill Tonight

Deze van de pot gerukte song van The Misfits gaat waarschijnlijk over Ed Gein, de man die ook films als ‘Psycho’, ‘The Texas Chainshaw Massacre’ en ‘Silence Of The Lambs’ inspireerde. Gein groeide op in een gezin waarin de vader een dronkaard was en de moeder (Augusta) extreem gelovig. Zij las hem elke dag voor uit het Oude Testament en maakte hem erg afhankelijk van haar. De gevolgen zijn bekend.

Ozzy Osbourne – Mama, I’m Coming Home

Osbourne bezingt in dit nummer niet zijn moeder, maar zijn vrouw Sharon. Of zij een slechte mama is voor Aimee, Kelly en Jack, kunnen we niet beoordelen, maar dat ze minstens haar op haar tanden heeft, bewees ze in 2005 toen ze een optreden van Iron Maiden saboteerde als wraak omdat Bruce Dickinson zich neerbuigend had uitgelaten over The Osbournes en haar man. Mama's kunnen lelijk uithalen als je aan hun kroost raakt...

Gorki – Soms Vraagt Een Mens Zich Af

Geen nummer over een mama “an sich”, maar de moeder van het lief van Luc De Vos, blijkt toch niet van een kleintje vervaard: “Ik zag je voor het eerst bij het zwembad met je moeder/ Ze was even mooi als jij/ Ik werd haar slaaf, haar kleine loeder/ En ze kreeg voor haar verjaardag een auto van je vader/ We doen het op de achterbank en ik voel me geen verrader…” Dat zegt het helemaal.

10000 Maniacs - What’s The Matter Here?

Natalie Merchant schreef deze song over een jongetje in een gezin dat niet ver van haar vandaag woonde. De arme duts heeft niet alleen een vader met losse handen, maar ook een moeder die niet meteen over de juiste opvoedingsvaardigheden beschikt: “We live on Morgan Street/ Just ten feet between and his mother/ I never see her but her screams and cussing, I hear them every day/ Threats like: "If you don't mind I will beat on your behind" "Slap you, slap you silly"“. Het was toen 1987 en de pedagogische tik mocht nog, maar de songs mag toch niet in dit lijstje ontbreken.

Martina McBride - Concrete Angel

In bovenstaand nummer stelt Natalie Merchant de apathie aan de kaak van de omstaanders die het misbruik laten bestaan. Dat doet ook Martina McBride in deze country ballade over een zevenjarig meisje Angela Carter, dat door haar moeder wordt doodgeslagen. Alle emotionele registers worden opengetrokken in deze tranentrekker. Het lot van kleine Angela is dan ook te erg voor woorden.

Pearl Jam – Daughter

Zoals elke goede song, kan ook deze op verschillende manieren uitgelegd worden, maar het lijkt er toch sterk op dat de dochter in dit nummer onder immense emotionele druk staat omdat ze niet kan presteren zoals haar moeder wil. “The mother reads aloud, child tries to understand it/ Tries to make her proud” zingt Vedder, maar even verder klinkt het in het refrein dat het meisje zich onwaardig voelt. Toch is er ook hoop: “She holds the hand that holds her down/ She will rise above, uh uh.”

Tupac – Brenda’s Got A Baby

Soms ben je gewoon veel en veel te jong om moeder te worden. In dit nummer bezingt Tupac de twaalfjarige Brenda, die verkracht wordt door haar neef en zwanger wordt. Ze verbergt haar zwangerschap en gooit de baby na de geboorte in de vuilnisbak. Als hij begint te wenen, neemt ze hem toch mee en probeert ze voor hem te zorgen door drugs te verkopen en zich te prostitueren. Uiteindelijk wordt de jonge moeder vermoord. Een dramatisch einde dat ook leert niet te snel te oordelen over mama’s die het niet goed doen. Tupac zelf eerde trouwens zijn moeder later in Dear Mama, en ook zij had het niet makkelijk.

15 augustus 2018
Marc Alenus