Slaap zacht, mijnheer de president

Wiki

Het zijn prettige tijden met een paar van de beste staatsleiders aller tijden tegelijk aan de macht: Bashar al- Assad, Donald Trump, Kim Jong-Un,... Dat is niet nieuw natuurlijk. De gewone man en vrouw zijn al overal en in alle tijden het slachtoffer geweest van hun leiders. We hadden het kunnen bewijzen aan de hand van tien punksongs over mislukte megalomanen, maar zoals altijd gaan we breder. Hier zijn tien songs over mannen (sorry dames, voor een keer discrimineren we) die de wereld naar de filistijnen hebben proberen krijgen en eentje over dat huidige rode gevaar. Nee, niet Kim Jong-Un, maar die rosse in het Witte Huis.

1. The Angry Samoans – They Saved Hitler’s Cock

Het enige wat volgens geschiedkundigen nog over blijft van Hitler, is een deel van zijn kaakbeen. Tenminste, dat is de meest aanvaarde theorie want over het lijk van Hitler hang een sluier van geheimzinnigheid. Vorig jaar verscheen een boek waarin werd beweerd dat Hitler zijn daden zou gepleegd hebben omdat hij een micropenis had. Ook wordt al jaren beweerd dat Hitler maar een teelbal had. Hoe het ook zei, reeds in de late jaren 1970 inspireerde Hitlers penis The Angry Samoans, een Amerikaanse punkband. Zij beweren dat het enige wat er van die lul nog overblijft, zijn lul is.

2. The Dead Kennedy’s – Holiday In Cambodia 

Saloth Sar, oftewel Pol Pot, leider van de Rode Khmer en vier jaar premier van het Democratisch Kampuchea was een vrolijke jongen en een doortastend leider. Hij moordde naar schatting eenentwintig procent van de bevolking uit. Het leverde hem een dood door vergiftiging op én een vermelding in dit onrustwekkende lied van The Dead Kennedy's.

3. Bright Eyes – When The President Talks To God

De eerste, maar niet de laatste keer dat een Amerikaans president opduikt in dit lijstje. Natuurlijk ook omdat Noord-Koreaanse en Chinese artiesten een tikkeltje meer belemmerd zijn in hun vrije meningsuiting, maar goed. George Bush was ook een toonbeeld van een goede leider. Hij heeft dan wel niet zoveel bloed aan zijn handen als sommige anderen in dit lijstje, als president van de machtigste natie ter wereld heeft hij zich laten leiden door een boek van tweeduizend jaar oud en dat is toch niet het beste idee ooit. Net als Trump verwierp Bush de opwarming van de aarde en hij zal ook herinnerd blijven als de man die Amerika in een uitzichtloze oorlog stortte in Afghanistan en Irak. Hij was ook degene die eenzijdig uit het rakettenverdrag van 1972 stapte dat een basis was geweest van kernstabiliteit tussen de VS en de Sovjet-Unie. 

4. Black Randy & the (elite) Metrosquad – Idi Amin

Ook Afrika heeft zijn deel gehad van onbaatzuchtige leiders. Zo liep er in de jaren zeventig van de vorige eeuw een zekere Idi Amin rond in Oeganda. De Slachter Van Afrika liet ongeveer driehonderdduizend mensen vermoorden tijdens zijn bewind en dat maakte van deze zelfverklaarde koning van Schotland één van de moordzuchtigste dictators ooit. 

5. Robert Wyatt – Stalin Wasn’t Stallin’

Maar iedereen moet onderdoen voor onze Jozef. Onder Stalins bewind groeide de Sovjet-Unie dan wel uit tot een economische grootmacht. Toch zat daar een prijskaartje aan vast van (direct en indirect) vele miljoenen doden. Massa's mensen stierven van hongersnood. Politieke tegenstanders werden weggezuiverd en gedeporteerd naar goelags om daar te creperen. Schattingen van het aantal slachtoffers van Stalins bewind liggen tussen negen en twintig miljoen. 

6. DAF – Der Mussolini

Benito is een beetje het zachte eitje in dit lijstje. Deze slippendrager van Hitler werd in 1945 door de partizanen doodgeschoten en nadien tentoongesteld: opgehangen met de voeten naar boven aan een benzinestation. Daarvoor had hij eigenlijk niet zo heel veel gedaan. Hij was een ventje met grootheidswaanzin dat gewoon de verkeerde kant koos in WO II, al mag ook gezegd worden dat zijn regime van bij het begin steunde op terreur zaaien en het gebruik van buitensporig geweld. Al voor WO II gebruikte hij chemische wapens tegen Ethiopië en daarom mag hij hier toch meespelen al beweerden de mannen van DAF dat ze zijn naam enkel om de klank gebruikten. 

7. Front 242 – Funkhadafi

Kolonel Qadhafi, oftewel "Broeder Leider", zoals de man door zijn respectvolle burgers ook wel werd genoemd, was een beetje een stiekemerd. Hij steunde "bevrijdingslegers" over heel de wereld zoals de IRA en het Democratisch Front voor de bevrijding van Palestina en had vriendjes zoals Aboe Nidal, Charles Taylor, Idi Amin en Carlos de Jakhals. Vanaf de jaren negentig geraakte hij zowaar echt op het goede pad, maar toch zat er op den duur sleet op de kolonel en werd hij na een opstand doodgeschoten. 

8. Genesis – Land Of Confusion 

Mocht het niet meteen duidelijk zijn over wie dit gaat, moet u de fantastische video bekijken met de beroemde poppen van Spitting Image, een satirisch programma van de BBC. De eerste acteur die president werd van de VS wordt er serieus in belachelijk gemaakt. Reagan speelde een vuil spel in het Midden-Oosten en legde er, zonder het te weten, de basis voor Al Qaida. 

9. The Fatima Mansions – Blues For Ceauşescu

Nicolae begon nog goed, maar de tweede helft van zijn bewind werd gekenmerkt door een steeds uitdijende zelfverheerlijking en paranoia. De Roemeens bevolking werd systematisch onderdrukt en onder de knoet genouden door de geheime dienst, de gevreesde Securitate. Hij en zijn vrouw werden uiteindelijk gelyncht na een opstand.

10. CocoRosie ft. Anohni – Smoke ‘em Out

Nog voor Trump in het zadel zat als huidig president van de VS, lag hij al onder vuur, vooral door zijn houding naar vrouwen toe. Tal van protestsongs werden gelanceerd en één van de beste is deze door CocoRosie en Antony van Antony & The Johnsons die zich nu Anohni laat noemen. "Wir haben es nicht gewusst", zeiden de Duitsers over de holocaust na de ineenstorting van het naziregime. Dat zullen de Amerikanen nooit kunnen zeggen. Van bij het begin werd gewaarschuwd voor de gevaarlijke trekjes en ideeën van de man in het Witte Huis. Rook ze uit, die gevaarlijke leiders van overal. Lijkt ons een goed idee. 

12 augustus 2017
Marc Alenus