Skyblasters - Howl

Skyblasters - Howl

“We blijven een ras van idioten. Wie niet cynisch is, heeft niet nagedacht.” We missen je, (pdw). Onlangs was het alweer tien jaar geleden dat Patrick De Witte dit droevige ondermaanse voor de eeuwigheid inruilde. (pdw) hanteerde niet alleen een vlijmscherpe in vitriool gedrenkte pen om zijn visie de wijde wereld in te katapulteren, soms ruilde hij die pen in voor een stel drumstokken om bij de onvolprezen Skyblasters, België's reggaeband met de langste bestaansgeschiedenis, de drumvellen te beroeren.

Grasduinend in de archieven vonden de overgebleven Skyblasters nog heel wat analoog materiaal dat ze ter ere van de co-founder digitaal lieten oppoetsen. Het eindresultaat viel zo goed in de smaak dat er de komende tijd ter ere van hun vriend niet eerder verschenen nummers zullen verschijnen.

Het eerste resultaat is deze nog nooit eerder gereleasete track Howl. Het betreft een dertig (30!) jaar oude opname van een protestsong die werd geschreven door (pdw) en Peter Heylbroeck na de bezetting en bloedige ontruiming door het Chinese leger van het Tienanmen-plein,Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, waarbij honderden doden vielen. Tijdens de opnames kreeg de groep assistentie op zang en instrumenten van special guests en Belpop-coryfeeën Alain Tant (Once More, Luna Twist), Dirk Blanchart (Luna Twist) en Patrick Riguelle (Kadril, De Laatste Show-Band).

Howl is een aanklacht tegen elk autoritair bewind en daar zijn er in de wereld helaas nog steeds te veel van. Maatschappijkritische rood-geel-groene schreeuw om gerechtigheid met stevige wortels in de rootsreggae. Keep on skankin’.

3 maart 2023
Patrick Van den Troost