Skanky Sweet - februari 2024

Skanky Sweet - februari 2024

Een maand geleden maakten we hier gewag van een wereldhit in wording met Praise Jah In The Moonlight van YG Marley. Inmiddels heeft die song op nummer vijf gestaan in Engeland. En in de Billboard Hot 100 is de track nog altijd in opmars, deze week van drieënzestig naar negenendertig.

Jammer om vast te stellen dat Vlaanderen niet gevolgd is, maar een eerste vereiste is uiteraard airplay. We hadden verwacht dat de debuutsingle van YG Marley zou opgepikt worden door StuBru of Radio 1, maar dat was helaas niet het geval. We zijn benieuwd naar het vervolg, want deze zuivere debuutsingle legt de lat astronomisch hoog voor de opvolger.

Het genre kent wel aantal one-hit-wonders zoals You Don’t Love Me (No, No, No) van Dawn Penn, Uptown Top Ranking van Althea & Donna en Pass The Dutchie van Musical Youth. Wie niet vertrouwd is met het genre, is misschien geneigd om Sean Paul ook onder te brengen in de categorie van kortstondig hitsucces. Maar deze vijftiger, die hier vooral gekend is van Get Busy (2003), Like Glue (2003) en Temperature (2006), brengt al vijfentwintig jaar continu materiaal uit. Het aantal albums is relatief beperkt, maar het aantal singles per jaar is aanzienlijk. Vorig jaar waren dat er meer dan tien. Kwantiteit haalt het van kwaliteit. De meeste songs zijn eerder dancehall dan (zuivere) reggae te noemen. Maar in februari heeft Sean Paul al  twee goede singles uitgebracht.

Begin deze maand verraste hij ons met No Evil, dat breekt met de middelmatige monotonie van zijn vaak onderling inwisselbare dancehallsingles. En vorige week was er Tender Tender, een duet met reggaeveteraan Beres Hammond. Vorig jaar hebben Sean Paul en Beres Hammond Rebel Time uitgebracht. Deze uitstekende single werd veelvuldig gedraaid door David Rodigan in zijn radioprogramma op BBC 1Xtra, dat digitaal te beluisteren is op zondagnamiddag van twee tot vier uur.

Geen idee of deze twee singles gevolgd worden door een album. Dat zou alleszins iets zijn om naar uit te kijken. Waar zeker naar uit te kijken valt, is het optreden van Samory I, die op vrijdag 22 maart in de Vaartkapoen te Molenbeek staat. Hij bracht vorig jaar het meesterwerk 'Strength' uit, een album dat zonder discussie het beste is wat reggae dit decennium heeft voortgebracht. Allen daarheen!

Traditioneel eindigen we hier met de top vijf.

1) Sean PaulNo Evil

2) Sean Paul & Beres Hammond Tender Tender

3) KimecoFrontline

4) Protoje - Legend Legend

5) Perfect GiddimaniTrue Architects

3 maart 2024
Joost De Bot