#SignificanteSamples - N.W.A. - Straight Outta Compton (1988)

#SignificanteSamples - N.W.A. - Straight Outta Compton (1988)

Twee parels voor de prijs van één. Een weekje samples die leiden naar het origineel dat op zijn beurt fascineert en prikkelt.

Achteraf gezien een supergroep, als je ziet hoe de leden vorm en uitzicht van de hiphop verder zijn blijven bepalen: Dr. Dre, Arabian Prince, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella, maar het is hem hier vooral te doen om de sample der samples: Amen, Brother van The Winstons uit 1969 en vooral de breakbeat die bij de laatste telling werd gebruikt in maar liefst 5425 songs.

De übersample dus, netjes bij elkaar gemept door drummer G.C. Coleman met een simpele kickdrum, snaredrum en enkele cimbalen in een funky vierkwartsmaat. Dj-legende Afrika Bambaataa was de eerste in de late jaren zeventig die de weldaad van deze breakbeat ontdekte en propageerde in NY City.

Er zijn nog een paar soortgelijke breakbeats die het doen. Wat maakt deze dan zo speciaal? Volgens hiphop-producer Louis “BreakBeat Lou” Flores zit het vooral in de manier waarop gedrumd wordt: "big dirty drums" met een bepaalde swing en karakter. Er gebeurt veel tussen de kicks en de snareslagen.

Heel veel beter is drummer G.C. Coleman er helaas niet van geworden: hij stierf op straat in 2006. Medegroepslid en zanger Richard Spencer genoot ook al niet echt van het roemruchte nummer en in 2015 deden Britse dj’s een fundraising om hem een stuk terug te geven van wat hem toekwam, hetgeen hem drieëndertigduizend dollar opbracht, nog steeds maar een schijntje van wat hij eigenlijk rechtmatig verdiende.

Voor de volledigheid, in Straight Outta Compton zaten nog drie andere prominente samples: You'll Like It Too van Funkadelic (1981), Get Me Back On Time, Engine Number 9 van Wilson Pickett (1970) en Take Me To The Mardi Gras van Bob James (1975).

27 november 2021
Laurens Leurs