#SignificanteSamples - Beastie Boys - Looking Down The Barrell Of A Gun

#SignificanteSamples - Beastie Boys - Looking Down The Barrell Of A Gun

Twee parels voor de prijs van één. Een weekje samples die leiden naar het origineel dat op zijn beurt fascineert en prikkelt.

In zo'n week mogen de goede vrienden van The Beastie Boys uiteraard niet ontbreken. En ons allerfavorietste Beastie-nummer - er is heel veel concurrentie - is dit Looking Down The Barrell Of A Gun van het magnifieke, onvervangbare 'Paul’s Boutique', waarmee ze de lat voor zichzelf en voor de concurrentie zeer hoog legden. Twee samples dragen hier het hele nummer: Last Bongo In Belgium van de Incredible Bongo Band uit 1973 voor het ritme en Mississippi Queen van Mountain voor de pittige riffs.

De Incredible Bongo Band, ook bekend als Michael Viner's Incredible Bongo Band, was een Amerikaanse muziekformatie uit de jaren zeventig, die voornamelijk instrumentale funkmuziek pleegde met vooral veel bongo’s en conga’s. Slechts twee lp’s brachten ze uit en de samples, die er achteraf uit werden geperst, zijn veelvuldig.

Mountain was een Amerikaanse hardrockgroep die uit het debuut 'Climbing' een forse hit scoorden met Mississippi Queen met een tekst van zanger Leslie West. Grappig is dat bassist Felix Pappalardi jr. een forse reputatie had als tekstschrijver en producer voor Cream.

Vreemd dat Beastie Boys-tour de force 'Paul’s Boutique' initieel veel minder rimpels maakte dan het woeste, jongensachtige debuut 'Licensed To Ill', maar met het verstrijken van de jaren is de plaat respect blijven opbouwen en nu wordt het beschouwd als hun magnum opus.

 

26 november 2021
Laurens Leurs