#SidGriffin - The Long Ryders - Looking For Lewis And Clark

#SidGriffin - The Long Ryders - Looking For Lewis And Clark

Sid Griffin. Wie? Wel, een gitaarmens uit de VS die naar Europa verkaste en die niet snel stilzat en behoorlijk wat projecten aan de gitaardegen reeg en intussen vooral actief was als schrijver-biograaf.

In 1985 werd Breekend ook officieel tot de Paisley Underground door alt-country-rockers The Long Ryders onder vintage leiding van Sid Griffin en Stephen McCarthy. Die stroming Amerikaanse gitaargroepen kende een hoog nuggetgehalte, rijke, harmonische vocalen, veel gitaren en was niet vies van een zweem country of psychedelica. We waren (en zijn nog altijd) crimineel enthousiast over deze lichting minor gitaargoden (Dream Syndicate, Green on Red, Rain Parade, Bangles, The Three O'Clock's, ...). 

Toen, in 1985, gaven ze, affichegewijs geprangd tussen The Scabs en Killing Joke (inkom: 440 BEF), op klaarlichte namiddag een sprankelend, fonkelend gitaarfestijn ten beste in "Brie".  De vier lp's, die The Long Ryders maakten tussen 1983 en 1987, zijn stuk voor stuk aanraders. Deze eerste Europese trip moet behoorlijk wat indruk gemaakt hebben op voorman Sid Griffin, want na de split in 1987, verhuisde hij op permanente basis naar Europa om vanuit Londen muzikaal actief te blijven (met The Coal Porters, ook de moeite van het zoeken waard) en zich vooral als schrijver en muziekjournalist te manifesteren (hij schreef bijvoorbeeld al drie boeken over Bob Dylan). 

Gitarist Stephen McCarthy liet zich ook niet geheel onbetuigd en was lid van de fantastische gelegenheidsgroep van Steve Wynn, Gutterball, en later van The Jayhawks (ook niet minnetjes). In Bree waren ze ter promotie van 'Native Sons', de plaat die naar men zegt, door Jeff Tweedy, Chris Robinson, Kurt Cobain en Gary Louris gekocht en geliefd werd en een grote hit in de alternatieve en independent hitlijsten in Amerika. In de NME indie charts werd ze enkel van de eerste plaats weggehouden door 'Meat Is Murder' van The Smiths.

Om af te nog even vemelden dat de heren nog altijd in contact staan met elkaar en regelmatig samen komen.

 

30 mei 2022
Laurens Leurs