#SidGriffin - Sid Griffin - Highway Patrolman (2003)

#SidGriffin - Sid Griffin - Highway Patrolman (2003)

Sid Griffin. Wie? Wel, een gitaarmens uit de VS die naar Europa verkaste en die niet snel stilzat en behoorlijk wat projecten aan de gitaardegen reeg en intussen vooral actief was als schrijver-biograaf.

In 2003 kwam een mooie dubbelaar uit met songs van Bruce Springsteen, uitgevoerd door de fine fleur van het rockpeleton met bijdragen van Elvis Costello, Elliott Murphy, Billy Bragg, Steve Wynn, Graham Parker, Garland Jeffreys en meer schoon volk.  Onze weekgast Sid Griffin waagde zich aan Highway Patrolman uit het Spartaans-akoestische 'Nebraska' uit 1983. 

Verteld vanuit het standpunt van een highway patrolman, die zijn broer ervoor moet behoeden voortdurend in onzachte aanraking te komen met de arm der wet. Springsteen nam het geheel op als demo maar besloot dat dat de beste manier was om deze songs te laten klinken. De broer kart rond in een “Buick with Ohio plates”, met andere woorden een gestolen auto uit een belendende staat. 

Er wordt ook gesproken over “When the band played Night of the Johnstown Flood”. Dat betreft een overstroming die het stadje Johnstown volledig overstroomde in 1889, veroorzaakt door een storm die de South Fork Dam brak en die twintig miljoen ton water losliet en tweeduizend levens kostte. Er zijn veel folksongs aan deze ramp gewijd, maar Springsteen refereerde aan ‘Jonestown Flood’ van Mack Moody uit 1963.  

31 mei 2022
Laurens Leurs