Sharon Buffel

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Sharon Buffel



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Wat hebben we dit jaar geleerd? Eén: Dat de cover van een plaat belangrijk blijft. Denk aan de nu al iconische cover van ‘The Haunted Man’ van Bat for Lashes, die de hele plaat in één beeld samenvat. Twee: Dat gescheiden wegen tot heel andere uitkomsten leiden: zie Angus Stone, die een dijk van een plaat maakte, terwijl zus Julia de juiste weg nog niet gevonden heeft. En tot slot drie: dat muzikaal protest niet altijd hetzelfde resultaat heeft. De klimaattopsong van Nic Balthazar zorgde voor geen greintje beroering, terwijl de vrouwen van Pussy Riot met een onschuldig liedje serieus tegen de schenen van Poetin schopten en daardoor de eindejaarsfeesten nu alleen moeten "vieren".

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – ‘The Idler Wheel…’ – Fiona Apple
2 – ‘The Haunted Man’ – Bat for Lashes
3 – ‘Broken Brights’ – Angus Stone
4 – ‘Into The Wild EP’ – LP
5 – ‘Rats’ – Balthazar
6 – ‘Coexist’ – The xx
7 – ‘An Awesome Wave’ – Alt J
8 – ‘My Head is an Animal’ – Of Monsters and Men
9 – ‘Ways to Forget’ – Clock Opera
10 – ‘The Lion’s Roar’ – First Aid Kit

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Björk, Pukkelpop, 16 augustus
2 – Laura Marling, Ancienne Belgique, 19 maart
3 – AKS, StuBru on the Rocks, 21 juni
4 – Lianne La Havas, Lisa Hannigan, Les Nuits Botanique, 12 mei
5 – Teitur, Botanique, 10 oktober

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Moge er nog veel meer nadruk op de cover van een platenhoes gelegd worden, zodat mensen weer het tastbare willen kopen in plaats van die onpersoonlijke wma-files. Moge Julia de weg naar Angus terugvinden en dat ze samen verder richting België trekken, een succesformule hoeft niet altijd te veranderen. En moge tot slot de wereldleiders toch nog inzien hoe belangrijk het milieu is en de leden van Pussy Riot snel weer bij hun familie zijn. Vrije meningsuiting moet immers eender waar en wanneer kunnen. Zeker als dat via muziek gebeurt.

30 december 2012