#SeventiesSingles - Slade - Cum On Feel The Noize (1973)

#SeventiesSingles - Slade - Cum On Feel The Noize (1973)

Popsingles uit de seventies. Toen je groepen had, die er helemaal hun ding van maakten.

Misschien wel de meest ingenieuze glamrockintro. Pure rock-’n-rollopwinding met die hoge bas, die na twee rondjes in de lage regionen alles openrijt.

De “Baby baby baby”, aan het begin was niet bedoeld om op de plaat te komen, maar was steevast de roep om aandacht van zanger Noddy Holder aan de andere bandleden aan het begin van een opname. Producer Chas Chandler liet het voor één keer staan en bepaalde op die manier de iconische intro. De kracht van een anthem. Je weet wel, zo'n song die je luidkeels kan meezingen met de kracht van een volkslied. Dat was iets wat je de heren van Slade niet moest leren. Meer nog: ze beheersten het als geen ander met achttien singles in de top vijf, waarvan nog eens zeven op de eerste plek

Ook Cum On Feel The Noize was een nummer één. Rechtstreeks op die plaats binnen, hetgeen niet meer gebeurd was sinds The Beatles met Get Back in 1969. Wat in Europa wonderwel lukte, liep echter voor geen meter in de Verenigde Staten, waar het nummer niet hoger reikte dan een achtennegentigste plaats. Een decennium later zou de cover van Cum On Feel The Noize door Quiet Riot wel top vijf gaan en zou middels royale royalties voor schrijvers Jim Lea en Noddy Holder de wraak toch nog zoet smaken. Nog wat later zouden ook die andere beheersers van de anthemtruuk, Oasis, uit respect het nummer coveren.

De song werd geschreven na een chaotische tour door de UK in ’72, zoals Holder uitlegt: "When we were on-stage, the audience was chanting along so loudly to every song that I couldn't hear myself sing. Originally, the song was titled 'Cum On Hear The Noize'. I had felt the sound of the crowd pounding in my chest." De luidste, maar ook meest welluidende der glamrockers met een behoorlijk grillige carrière met veel ups, maar ook de nodige downs. Ook na 1992, toen zanger Noddy Holder zijn maten verliet, ging Slade door onder de noemer Slade II (ze zouden zelfs een plaat opnemen met de Gentse Machine Paul Despiegelaere), maar veel zoden bracht het niet meer aan de dijk. Het orgelpunt leek helemaal gezet, toen de twee overblijvende, orginele leden - drummer Dave Powell en gitarist Dave Hill - elkaar middels e-mail in februari 2020 gedag zegden.

14 juni 2023
Laurens Leurs