#SeventiesSingles - Earth, Wind & Fire - Fantasy (1977)

#SeventiesSingles - Earth, Wind & Fire - Fantasy (1977)

Popsingles uit de seventies. Toen je groepen had, die er helemaal hun ding van maakten.

Destijds keek je als punkrockertje met een beetje dédain naar die discokikkers, maar even later, zo begin jaren tachtig, ontdekten diezelfde punkrockertjes ook de leuke kant daarvan. En via een aantal punkfunkers als Gang Of Four of Medium Medium werden we toch ook de danshoek in getrokken en leerden we alsnog ook the likes of Chic, Earth, Wind & Fire of KC & the Sunshine Band herontdekken en die mikten ook dik op megasingles.

Earth, Wind & Fire beheerste de hele jaren zeventig met dikke singles. Eerst nog als r&b-grooveband, maar later als onvervalste koningen van de betere disco onder leiding van grootmeester Maurice White. Studio 54, maar dan vaak met een extra rondje inhoud en lang uitgesponnen singles zoals Fantasy, een soortement progdisco. Maurice White over dit nummer in Melody Maker: "The song Fantasy is motivated about escapism in the sense of living on a world that is untrue, a world that is unjust, a world that is very selfish and envious, there is a place that everyone can escape to which is their own fantasy. I had to write the song in the sense of sharing this place with people. It's an escape mechanism."

Het was ook de lancering van zanger Philip Bailey, die de hoge vocale regionen voor zijn rekening nam. De avond, dat hij dit nummer opnam, kreeg hij een elleboogstoot op de mond tijdens een basketbalmatch. Dus het is ingezongen met een losse tand en een gezwollen lip.

Destijds hadden wij dit nummer op cassette gevangen via Hilversum 3 en daar zat het geprangd tussen Ca Plane Pour Moi van Plastic Bertrand en Fire van The Pointer Sisters. Dus als we één van deze drie nummers horen, krijgen we er de twee andere automatisch bij.

15 juni 2023
Laurens Leurs