Setlistfetisjisme in het STAM

Voorbeschouwing

"Verzamelaars - wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?". Sinds vorig jaar geeft het Gentse stadsmuseum STAM inwoners een kubieke meter om hun verzameling voor te stellen. Frons je de wenkbrauwen bij collecties omtrent absint, sinaasappelvloeitjes en zeemeerminnen, dan zegt een kubieke meter setlists je als muziekliefhebber en concertganger misschien wel iets?

Vanaf zondag 14 mei 2017 (en tot eind deze zomer) kun je in de inkomhal van het STAM de “kubieke meter” van Christophe Demunter checken (geheel toevallig ook los medewerker van deze site). Toen Jane's Addiction in 1991 in de Vooruit speelde, scoorde hij als souvenir een setlist. Sindsdien sprokkelde hij er ruim achthonderd bijeen.

Een honderdtal vullen de komende maanden die kubieke meter op. Je vindt er setlists van één van de allereerste optredens van dEUS (met Leonard Cohen- en TC Matic-covers op de setlist), Blur aan de vooravond van de Parklife-doorbraak, Evil Superstars toen ze als onbekend groepje voor Mucky Pup openden in de Vooruit, Bear's Den in Café Video te Gent, Beastie Boys, R.E.M., The Flaming Lips, setlists op plastic bordjes, keukenrol, vliegtuigtickets, snarenzakjes, chocoladewikkels, setlists met voetsporen, bloed-, zweet- en wijnvlekken...; een rariteitenkabinet aan parafernalia en memorabilia!

Ben je in de buurt van Gent, ga dan zeker eens een kijkje nemen. Tijdens de opening (zondag 14 mei vanaf 11u) kun je overigens ook een gelegenheidsconcertje van Wio (twintig procent van de Portables) meepikken: hij selecteerde een aantal covers uit de duizenden titels op de setlists.

daMusic zal de komende weken en maanden regelmatig een greep uit Christophe's collectie vissen.

7 mei 2017
Patrick Van Gestel