Seizoensklanken - 'DagxNacht'

RE:introducing

Seizoensklanken, dat is het duo Gilles (piano, productie) en Freek (gitaar). Jong talent, dat onder meer aan de slag gaat met elektronica, al zou het zonde zijn hen enkel daarop vast te pinnen. Met dit debuut staan ze aan de vooravond van een mooie toekomst.

'DagxNacht ' valt niet alleen op door de visuele inkleding met knap artwork van Siebe Le Duc, maar ook thematisch en muzikaal klopt het plaatje helemaal. Creatief, innovatief, feestelijk, het is allemaal van toepassing op de muziek van Seizoensklanken, een hybride mengsel van elektronica, jazz (de sax van Joppe Bestevaar in Ethel's Dream), fusion, hedendaags minimalisme, soul, funk en wat dies meer zij. De focus ligt op de versmelting van genres en stijlen, die door de experimentele mangel gehaald worden.

Met acht nummers in een vijfendertigtal minuten wordt het geheel krachtig en beknopt gehouden. En toch gebeurt er best veel en heeft elke track zijn eigenheid. Het totale plaatje klinkt modern, gevarieerd en fris.

Af en toe merk je, zeker in de uitgesponnen nummers als Licht!, dat de groep verder werkt aan wat ze eerder al liet horen op de ep 'Metropool'  en de remix-ep 'Kunst/Wet'. Het duo heeft veel tijd en energie gestoken in het maken van dit album. En dat rendeert, want single Nxcht brak al enkele potten en het zou ons niet verbazen, moest de groep verder doorbreken.

Dit debuut is een muzikale roetsjbaan, waarin je van de ene verrassing in de andere tuimelt. Maar de grote kracht van het album zit hem net in de meesterlijke beheersing van de beknoptheid. Dat resulteerde in zuiver, uitgekristalliseerd materiaal, dat goed in het oor ligt, maar bovenal veel fun, experiment (de Alan Lomax-sample tijdens Koffie) en speelplezier laat horen.

2 juni 2017
Philippe De Cleen