Secret Solstice: zondag

Voorbeschouwing

Ooit al eens gefeest onder een zon die vierentwintig uur blijft schijnen? Wij ook niet. Maar voor alles is er natuurlijk een eerste keer. Op 21 juni gaat in Reykjavik het vierdaagse festival Secret Solstice, een van ’s werelds uniekste evenementen, van start. En wij zullen erbij zijn! Naar gewoonte geven we u alvast de meest veelbelovende acts mee, voor het geval u op één of andere manier nog niet overtuigd was om op de vlieger naar IJsland te kruipen.

 

Traphousejazz, klinkt dat u bekend in de oren? Nee? Dat is niet zo verbazend, want Masego heeft het nog niet zo lang geleden uitgevonden. Zoals de naam al doet vermoeden, kan u zich verwachten aan een combinatie van sexy jazz en een degelijke dosis beats. Hij is dan ook altijd in het gezelschap van zijn saxofoon, die hij al sinds zijn veertiende bespeelt. Net als zoveel artiesten wist hij zich op de kaart te zetten via het muziekplatform SoundCloud. De doorbraak kwam er met het nummer Tadow, waarvoor hij samenwerkte met FKJ. Zesendertig weergaven staan nu op de teller en, wanneer u het gehoord heeft, komen er ongetwijfeld nog veel bij. Want trouwe fan, dat wordt u zeker.

Wilt u graag de krochten van de undergroundscene ontdekken? Dan zit u goed, want Kollektiv Turmstrasse houdt halt in Reykjavik. Het Duitse duo begon plaatjes te draaien in Hamburg in ’98 en maakte doorheen de jaren verschillende prominente remixen en edits. Pas in 2006 waagden ze zich aan een eerste album. Intussen hebben ze wel al drie volwaardige studioalbums onder de arm, stuk voor stuk boordevol minimal techno. Ook al is het dan misschien vierentwintig uur licht in IJsland, deze heren zorgen wel voor voldoende duisternis.

JFDR is misschien wel hét aanstormende talent van IJsland. Geïnspireerd door klassieke muziek, folk en elektronica brengt Jófríður Ákadóttir, want dat is haar echte naam, betoverende soundscapes, tokkelende gitaren en poëtische bedenkingen die in staat zijn om u te doen lachen en huilen op hetzelfde moment. Straf, zeker omdat haar debuutalbum pas vorig jaar uitkwam. Wij zijn benieuwd hoe ze live klinkt.

De grote headliner van Secret Solstice is natuurlijk Clean Bandit. Al sinds de popgroep in 2014 een hit scoorde met Rather Be domineren ze alle hitlijsten wereldwijd. U bent voor of u bent tegen, maar stiekem zijn wij toch wel heel benieuwd hoe ze live klinken. En dan hebben we de dagelijkse portie radiomuziek ook al meteen gehad.

Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo Jr. zegt u misschien niets, maar Stormzy des te meer. Hij is de man die voor het eerst in de geschiedenis een grime-album op nummer één in de Britse hitlijsten wist te krijgen. Zijn doorbraak kwam er met het nummer Shut Up, een freestyle op de instrumentale versie van rapper XTC’s Functions On The Low. Het was Stormzy’s eerste topveertighit en het eerste freestylenummer ooit dat de UK Hitlijsten bereikte. Intussen bouwde Stormzy ook al een ijzersterke live-reputatie op. Hopelijk weet hij die in ere te houden.  

25 mei 2018
Jeroen Poelmans