Secret Solstice: zaterdag

Voorbeschouwing

Ooit al eens gefeest onder een zon die vierentwintig uur blijft schijnen? Wij ook niet. Maar voor alles is er natuurlijk een eerste keer. Op 21 juni gaat in Reykjavik het vierdaagse festival Secret Solstice, een van ’s werelds uniekste evenementen, van start. En wij zullen erbij zijn! Naar gewoonte geven we u alvast de meest veelbelovende acts mee, voor het geval u op één of andere manier nog niet overtuigd was om op de vlieger naar IJsland te kruipen.

 

Het uit Toronto afkomstige Death From Above heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Het duo begon onder de naam Death From Above 1997 met rokerige, schurende punkrock waarbij er nadrukkelijk tegen de schenen van het establishment werd geschopt. Debuutplaat ‘You’re A Woman, I’m A Machine’ werd razend populair. Het duo ging uiteindelijk overkop om zich pas tien jaar later aan een comeback te wagen. Dat lange intermezzo liet duidelijk sporen na: in tien jaar veranderde de band van een tierende boysband in een meer melodieus rockensemble, weliswaar nog steeds met die opgekropte woede als basis. Comebackplaat ‘The Physical World’ werd op luid gejuich onthaald en ook het nieuwste album ‘Outrage! Is now’ (2017) wordt door velen de hemel in geprezen. Withete punk met een hoog crowdplease-gehalte? Check!

Rappers uit Atlanta konden natuurlijk niet ontbreken op de affiche van Secret Solstice. De organisatie koos dan ook een voltreffer: EarthGang. Geen opgefokte, te zelfverzekerde homies die rondspringen op leeggestripte drums, maar wel beredeneerde lyrics bovenop degelijke drums en melodieën. Niet alleen beukende bas, maar ook op soul en funk geïnspireerde vibes à la Outkast en The Pharcyde. Trouwens, goede vriend en collega-rapper J.I.D., met wie ze het heerlijke nummer Meditate maakten, staat na hen op de planken. Je kan er dus vanuit gaan dat ze die ongelooflijke schijf samen zullen brengen. Dat belooft, toch?

Bij het trio Droog kan je dan weer terecht voor je dagelijkse portie techno. Niet van de duistere soort, maar van de dromerige. Ravissante melodieën en zweverige drums overheersen de sets. En de IJslandse touch krijg je er gewoon bovenop, want Droog zal b2b spelen met de IJslandse beatgoochelaar Hólmar. Hij voorziet in details: warme vocals, subtiele effectjes en betoverende synth-bliepjes.  

Groovy disco-house en zwoele r&b, iemand? IntrObeatz is een vaste waarde in het IJslandse nachtleven. Al sinds de late jaren negentig is hij een fervent turntablist, maar hij is ook het productieve brein achter de IJslandse hiphopgroep Forgotten Lores. Niet dat hij zich houdt aan hiphop tijdens zijn dj-sets. Die gaan van funk naar disco en van house naar r&b. Met dj Caspa aan zijn zijde, die graag ondergewaardeerde plaatjes uit alle housegenres bovenhaalt, kan je er alvast van uitgaan dat je benen aan het einde van de dag kapot zullen zijn.

Sturla Atlas is zowat de Justin Bieber van IJsland. Een jonge, niet slecht ogende knaap met een erg omvangrijke stem en een handvol hitjes. Zijn stijl? Een combinatie van Major Lazer-beats en een stem als die van... wel, Justin Bieber. Vergelijk het met het nummer Unforgettable van Robin Schulz en Marc Scibilia, dat nu door de Belgische hitlijsten dwarrelt. Het zou zo één van Atlas’ nummers kunnen zijn.

23 mei 2018
Jeroen Poelmans