Secret Solstice: donderdag en vrijdag

Voorbeschouwing

Ooit al eens gefeest onder een zon die vierentwintig uur blijft schijnen? Wij ook niet. Maar voor alles is er natuurlijk een eerste keer. Op 21 juni gaat in Reykjavik het vierdaagse festival Secret Solstice, een van ’s werelds meest unieke evenementen, van start. En wij zullen erbij zijn! Naar gewoonte geven we u alvast de meest veelbelovende acts mee, voor het geval u op de één of andere manier nog niet overtuigd was om op de vlieger naar IJsland te kruipen.

 

Toegegeven, IJsland is zeker niet de grootste muziekleverancier ter wereld. Slecht een handvol namen zijn erin geslaagd de IJslandse muziek naar het grote publiek te brengen. Wij denken spontaan aan Björk, Kaleo en Sigúr Ros. Maar verdorie, de IJslandse muziekscène biedt zoveel meer. Jet Black Joe, bijvoorbeeld. Met een combinatie van grunge en pychedelica uit de sixties veroverden de heren in 1991 de harten van zowat alle IJslanders, maar overzees bleef het vrij stil. Na een intermezzo van zes jaar kwam de band terug samen in 2002. Sindsdien stonden ze regelmatig opnieuw op de planken, in 2006 zelfs met een nieuw album onder de arm. Ze konden dus gewoonweg niet ontbreken op Secret Solstice.

Nog maar vierentwintig is hij, maar er staat DeAnthony Carlos - want dat is Goldlinks echte naam - een veelbelovende toekomst te wachten. Nadat hij als protesterende puber enkele probeersels te grabbel gooide op SoundCloud, bracht hij in 2014 zijn eerste mixtape uit: ‘The God Complex’. Meteen ging de bal aan het rollen: het regende goede reviews van gevestigde platformen als Pitchfork, Spin, Complex en Clash en Goldlink kreeg eindelijk de aandacht die hij verdiende. Ook de mixtape die erna volgde, ‘After That, We Didn’t Talk’, wist te scoren. Maar de echte doorbraak kwam pas bij zijn debuutplaat ‘At What Cost’. Vooral het nummer Crew werd een succes, met een plaatsje in de hitlijsten en een Grammy-nominatie voor Best Rap/Sung Performance. Een uitgelezen kans om het nog voor de grote doorbraak aan het werk te zien, lijkt ons.

Nee, het gaat hier niet om Asa, de bassmaker en partner in crime van KOAN Sound. En het gaat ook niet om de Nigeriaans-Franse singersongwriter Asa. Het gaat hier om Ása, één van de opkomende talenten in de IJslandse muziekwereld. De jongedame is al sinds haar jonge tienerjaren muzikaal actief, maar IJslandse harten veroveren deed ze pas een jaar geleden met Paradise of Love. Verwacht de intimiteit van Norah Jones, de explosiviteit van Johnny Cash en de jeugdigheid van Jane.

Dit is er eentje voor uw dansbenen. De Iraanse dj Ali Shirazinia aka Dubfire leerde de kneepjes van het vak als Deep Dish, een dj-duo dat hij vormde met zijn vriend Sharam. Het project was een succes: ze maakten verschillende remixen van bekende artiesten, zoals Rolling Stones, Janet Jackson en Madonna. Het duo won zelfs een Grammy voor hun remix van Dido’s Thank You. Maar intussen heeft Ali al naam kunnen maken met zijn eigen soloproject. Als Dubfire brengt hij meer undergroundmuziek uit en waagt hij zich van het (meer commerciële) progressive house-pad. Een keuze die gesmaakt werd, want Beatport kroonde hem al tot Best Minimal Artist en Best Techno Artist.  

Niets heerlijker dan diversiteit op een festival. Een aspect waar ook de organisatie van Secret Soltice duidelijk rekening mee houdt. Naast al het techno-, rock- en hiphoptalent zal Fox Train Safari je voorzien van een heerlijke portie funky r&b. Opgesmukt met jazz en blues belooft het een erg diverse, mooi uitgebalanceerde set vol onverwachte elementen te worden. Wij zijn alvast laaiend enthousiast.

20 mei 2018
Jeroen Poelmans