#SchoolStart - Supertramp - School (1974)

#SchoolStart - Supertramp - School (1974)

Net september en de boekentasjes en brooddoosjes zijn - hopelijk - weer netjes gevuld. Zeven songs over het wel en wee van het schoolgaan.

Voor het eerst mee kennis gemaakt toen we als twaalfjarige in de nachtelijke uren op Hilversum 3 de 'Top Honderd Aller Tijden' met de cassetterecorder in aanslag "tapeten". Heel lang verkeerdelijk gedacht dat het om een Amerikaanse (wellicht misleid door 'Breakfast In America') groep ging, maar ze zijn zo Brits als “tea with biscuits”.

School is een nummer dat werd geschreven door Rick Davies en Roger Hodgson en opgenomen voor het derde en baanbrekende album uit 1974, 'Crime Of The Century', waarvan het het openingsnummer was. Het werd later als single uitgebracht in 1983, ondersteund door Oh Darling, een nummer van het album 'Breakfast in America' uit 1979, en stond in 1989 op nummer zevenentwintig in Nederland.

Hodgson verklaarde dat "School één van de nummers was waarvoor Rick [Davies] en ik samenwerkten. Het was eigenlijk mijn nummer, maar Rick hielp me met veel van de teksten. De pianosolo was van hem en die werkte heel goed". Het nummer begint met een lange, trage mondharmonica-intro. Hodgsons coupletzang is eerst alleen boven de gitaar te horen, gevolgd door een lang, getokkeld gitaargedeelte voordat het nummer eindelijk echt begint. Davies zorgde later voor een heldere piano-lead. 

Het nummer wordt omschreven als een voorbode van Pink Floyds Another Brick In The Wall (Part Two), het middelpunt van het vergelijkbare conceptalbum 'The Wall' uit 1979. Hodgson verklaarde dat het lied "eigenlijk zegt dat wat ze ons op scholen leren allemaal heel goed is, maar het is wat ze ons niet op scholen leren dat zoveel verwarring veroorzaakt. Ze bereiden ons niet echt voor op het leven in termen van ons leren wie we van binnen zijn. Ze leren ons hoe we aan de buitenkant moeten functioneren en heel intellectueel moeten zijn, maar ze vertellen ons niet hoe we met intuïtie of ons hart moeten handelen of geven ons niet echt een plausibele uitleg over waar het in het leven om gaat.

School werd een hoofdbestanddeel van de show van de band en werd gebruikt om de concerten te openen, zoals te horen is op de albums 'Paris' en 'Is Everybody Listening?'. Het is het derde meest gespeelde live nummer van de band.  Nadat Roger Hodgson de band in 1983 verliet, kwam het nummer in diens repertoire terecht. Hij speelde het op al zijn solo-tours. Hodgson beschouwt het dan ook zelf als één van zijn betere numers.

4 september 2023
Laurens Leurs