#Schoolstart - Alice Cooper - School's Out (1972)

#Schoolstart - Alice Cooper - School's Out (1972)

Net september en de boekentasjes en brooddoosjes zijn - hopelijk - weer netjes gevuld. Zeven songs over het wel en wee van het schoolgaan.

Klassieker van onze favoriete shockrocker die er in 1972 een megahit mee scoorde. De titel (en het nummer) zijn geïnspireerd op een waarschuwing die vaak in Bowery Boys-films wordt geuit, wanneer één van de personages tegen een ander verklaart: "De school is uit", wat betekent "Wijzer worden". 

De Bowery Boys waren personages uit achtenveertig komedies die liepen van 1946 tot 1958. Het waren jonge stoere jongens in New York City die altijd problemen hadden. De films waren in de jaren zestig en zeventig op de Amerikaanse tv te zien en kregen veel zendtijd op onafhankelijke stations. Het was één van deze tv-shows die Alice Cooper zag. 

In de film deed het personage Sach (Huntz Hall) iets doms, waardoor één van de andere jongens zei: "Hé, Sach, school is uit!" Cooper hield van de manier waarop de frase klonk en gebruikte het als basis voor dit nummer.

School's Out is een vaste waarde op concerten van Cooper. Hij zegt dat het verschil tussen hem en jongens als Marilyn Manson is dat hij het publiek in een goed humeur achterlaat. Zijn shows zijn bedoeld om leuk te zijn, niet deprimerend. Het nummer werd uitgebracht in de zomer van 1972, toen de school echt uit was. Sindsdien is het een volkslied geworden voor de zomervakantie.

Cooper schreef dit nummer samen met zijn gitarist Michael Bruce. Destijds was "Alice Cooper" de naam van de band, niet alleen van de zanger, en alle leden droegen bij aan de songwriting. Bruce schreef ook de nummers Caught In A Dream en Be My Lover van de groep en schreef samen met Cooper No More Mr. Nice Guy.

School's Out is verreweg het populairste nummer van Cooper uit de jaren zeventig en een hoofdbestanddeel van concerten, maar veel jongere fans geven de voorkeur aan Poison uit 1989, die het in streaming ver heeft overtroffen. Beide nummers bereikten nummer zeven in Amerika, de hoogste plaats voor Cooper.

Het kinderkoor, dat hierop zingt, is samengesteld door producer Bob Ezrin. In 1979 gebruikte Ezrin een ander kindderkoor voor het refrein van Another Brick In The Wall (Part II) van Pink Floyd. Hij vond het een goed idee om kinderstemmen te horen in liedjes over school. In dit nummer zingen ze mee terwijl Cooper het kinderliedje zingt: "No more pencils / no more books / No more teachers / dirty looks." Ze komen ook terug in de brug en de outro.

In een Esquire-interview uit 2008 zei Cooper: "Toen we School's Out deden, wist ik dat we net het volkslied hadden gezongen. Het album 'School's Out' sla je open als een schoolbank en bevat een papieren slipje. Dit is het soort toegevoegde waarde dat je gewoon niet krijgt met cd's of digitale media.

Het nummer is vooral populair in het VK, waar het drie weken bovenaan de hitlijsten stond. Het werd gesteund door de protesten van een activist genaamd Mary Whitehouse, die tekeer ging tegen corrumperende invloeden in Groot-Brittannië, zoals Benny Hill en de film 'A Clockwork Orange'. Cooper stuurde haar bloemen om haar te bedanken voor de publiciteit.

Op 13 mei 2009 zong Cooper dit nummer tijdens de diploma-uitreikingen van de Arizona State University met de band van zijn zoon Dash, Runaway Phoenix. Alice droeg een Varsitylettertrui van Cortez High (Class of '66) voor het optreden, dat voorafging aan een toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama. Coopers zoon Dash ging naar de ASU-school voor journalistiek.

5 september 2023
Laurens Leurs